Andrej Danko a Robert FicoTASR/Andrej Galica
StoryEditor

Dvaja z najdôležitejších ľudí Slovenska sú vážne chorí, čo to pre štát znamená?

21.04.2016, 17:47
Autor:
chocho
Premiér Fico je v nemocnici už týždeň, zdravotné problémy má aj predseda parlamentu Andrej Danko.

Premiér a šéf Smeru Robert Fico je už týždeň v nemocnici kvôli vážnym problémom so srdcom. Dnes sa do médií dostala informácia, že vážne zdravotné problémy má aj predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko.

Dvaja z troch najvyšších ústavných činiteľov (Danko je 2. a Fico 3. najvyšší ústavný činiteľ, 1. je prezident Andrej Kiska) sú vážne chorí, čo to znamená pre Slovensko?

Hrozí udržiavací režim

Fungovanie parlamentu ohrozené nebude, tvrdí pre HN politický analytik Ján Baránek. Podpredsedovia parlamentu - Lucia Nicholsonová (SaS), Martin Glváč (Smer-SD), Andrej Hrnčiar (Sieť) a Béla Bugár (Most-Híd) - majú totiž pri vedení Národnej rady rovnaké právomoci ako Danko.

V prípade premiéra je situácia podľa Baránka obdobná. Momentálne ho vo vedení vlády zastupuje minister vnútra Robert Kaliňák. Štát môže fungovať aj v tomto režime, povedal Baránek.

Stav, keď sú dvaja z troch najvyšších ústavných činiteľov Slovenska vážne chorí, Baránek zhrnul slovami: "Pre štát to v zásade neznamená nič."

Problém skôr vidí v ochote vlády v momentálnom stave prijímať zásadné rozhodnutia. Podľa Baránka je možné, že vláda nabehne do "udržiavacieho režimu" a bude čakať, kým sa Fico vráti. "Problém vidím nie vo funkčnosti štátu, ale v dynamike," vyjadril sa.

Zabrániť fámam

Ak by Ficove zdravotné problémy pretrvávali a musel by z postu premiéra odstúpiť, padla by aj vláda. V prípade Danka by to bolo podľa Baránka jednoduchšie. V parlamente by bol navrhnutý nový kandidát na post predsedu parlamentu a snemovňa by hlasovala.

Informovanie o ich zdravotnom stave je chúlostivá záležitosť, do rozporu sa dostáva právo verejnosti poznať stav najvyšších ústavných činiteľov s ich súkromím. Baránek si myslí, že v prvých dňoch je pri informovaní na mieste zdržanlivosť. Neskôr je však vhodné objasniť zdravotný stav dôkladnejšie. "Aby nevznikali zbytočné fámy," vysvetlil.

Danko je pacientom Národného onkologického ústavu (NOÚ), potvrdila dnes hovorkyňa NOÚ Viktória Vasilenková. Podľa nej má nejasný ložiskový nález v stene žalúdka.

Premiér Fico je hospitalizovaný v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb od štvrtka 14. apríla. Šéf kabinetu prišiel do ústavu sám v sprievode ochranky. Podľa mediálnych informácií mu hrozí operácia srdca.

Andrej Danko hovorí s novinármi počas rokovaní o vytvorení vlády:

01 - Modified: 2024-04-16 12:04:40 - Feat.: - Title: V parlamente sa začala aprílová schôdza, na programe majú poslanci vyše sto bodov 02 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 03 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 04 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 05 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 14:40