Marian KotlebaTASR/M. Svítok
StoryEditor

Zakážu Kotlebovu stranu? Prokuratúra už vyšetruje ĽSNS

28.04.2016, 10:31

Generálna prokuratúra začala prešetrovať činnosť strany Kotleba-ĽSNS v súvislosti s možnosťou podania návrhu na jej rozpustenie Najvyššiemu súdu. Prokuratúra o tom listom informovala Inštitút ľudských práv (IĽP), ktorý doručil výzvu na prešetrenie strany Mariana Kotlebu 8. marca.

Výzva vznikla 2 dni po zverejnení výsledkov parlamentných volieb, v ktorých strana Kotleba-ĽSNS získala 8,04 percenta hlasov zúčastnených voličov čo nepredpokladali žiadne predvolebné prieskumy preferencií politických strán. 

Viacero protestov

V ten istý deň spustil aj možnosť zapojiť sa pre verejnosť prostredníctvom webovej stránky ludskeprava.sk. Vzniknutá situácia vyvolala viacero protestných zhromaždení, ktorým vyjadrili podporu na sociálnych sieťach tisícky ľudí. 

Výzvu podporilo prostredníctvom webu viac ako 20-tisíc ľudí. Je škoda, že kompetentné orgány nezasiahli už dávno, keď na to aktivisti upozorňovali, no účasť neonacistov v parlamente je zdá sa budíčkom pre celú spoločnosť. Fakt, že sa táto strana do parlamentu dostala formálne demokraticky nič nemení na tom, že je skrz na skrz nedemokratická, oklamala voličov a jej ciele sú nezlúčiteľné s Ústavou SR,“ vyhlásil výkonný riaditeľ Inštitútu Peter Weisenbacher.

"Krok prokuratúry je logický"

Podľa IĽP je Kotlebova ĽSNS kópiou zakázanej Slovenskej pospolitosti, morálnym nasledovníkom a obdivovateľom zločineckého vojnového Slovakštátu, ktorý poslal na smrť 60-tisíc vlastných občanov.

„Je teda logické, aby Generálna prokuratúra podala podnet na jej rozpustenie. Dnes už navyše vieme, že od extrémistických výrokov nemá ďaleko k extrémistickým činom, ako dokázala založením tzv. hliadok vo vlakoch. Ak nechceme, aby naše ulice terorizovali ozbrojení holohlaví mladíci, je najvyšší čas konať,“ dodala Alena Krempaská z Inštitútu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 16:20