StoryEditor

Harabin píše, že ho chceli zabiť, ukázal aj na Kaliňáka. Minister mu poslal ironický odkaz

13.05.2016, 08:47
Bývalý šéf Najvyššieho súdu žiada generálneho prokurátora, aby začal vyšetrovať možný pokus o vraždu jeho osoby.

Štefan Harabin v liste, ktorý poslal generálnemu prokurátorovi Jaroslavovi Čižnárovi píše, že "Generálna prokuratúra SR nezačala z úradnej povinnosti trestné stíhanie za pokus zločinu vraždy, resp. za pokus zločinu ťažkej ujmy na zdraví, ktorý bol spáchaný v budove Najvyššieho súdu na ulici SNP." V kópii e-mailu boli aj viaceré médiá. Správu priniesol ako prvý Denník N.

Udalosť, ktorú opisuje Harabin, sa stala v utorok 10. mája.

Počas disciplinárneho pojednávania s Harabinom spadla zo stropu pojednávacej miestnosti sklenená časť svietidla priamo na kreslá Harabina a jeho právneho zástupcu. Tí práve nesedeli na svojich miestach. Miestnosť bola v tom čase prázdna, senát sa vtedy radil ohľadom Harabinovej námietky.

Čižnár ako politický prokurátor Smeru

Harabin píše, že v pojednávacej miestnosti bolo minimálne šesť lámp zakúpených od rovnakého predajcu v rovnakom čase a v rovnakom čase inštalovaných tým istým človekom. "Prečo spadla iba lampa visiaca nad hlavou Harabina? Neboli uvoľnené skrutky na tejto lampe? Manipulovalo sa s touto lampou  pred pojednávaním?" Pýta sa v liste ďalej Harabin.

Čižnára označil v liste za "politického prokurátora Smeru". "V právnom štáte postupy ministra vnútra kontroluje generálny prokurátor. V totalitnom štáte sa generálny prokurátor riadi politickými príkazmi ministra vnútra."

Harabin ukázal aj na Kaliňáka, ten reaguje

Harabin dokonca kvôli incidentu žiada podľa informácií TA3 o policajnú ochranu preňho a pre jeho rodinu. Harabin ďalej radí Čižnárovi, že by sa mal pri vyšetrovaní zamerať aj na ministra vnútra Roberta Kaliňáka a šéfku Najvyššieho súdu Danielu Švecovú.

"Mal Kaliňák motív ma zlikvidovať rafinovaným spôsobom za pomoci režírovanej náhody, keď už osem rokov hrubo porušuje zákon podriadením policajnej inšpekcie ministrovi vnútra a nepodarilo sa mu umlčať ma už známymi inými krokmi?" 

Harabin narážal na Kaliňákove slová z júla 2015, kedy povedal, že chce zvrátiť rozsudok Harabinovho senátu. Harabin sedel s Kaliňákom spolu v prvej Ficovej vláde. Minister vnútra Robert Kaliňák v priebehu dňa reagoval na slová Štefana Harabina.

Nemôžeme vylúčiť ale ani potvrdiť, že sa minister vnútra nepohyboval v utorok so skrutkovačom v ruke v okolí budovy Najvyššieho súdu. Ochranu sudcovi Najvyššieho súdu MV SR neposkytne, pretože jediné nebezpečenstvo, ktoré Štefanovi Harabinovi hrozí, je od neho samého. A pred Harabinom ho žiadna ochranka neochráni.

Harabina oslobodili

Bývalého šéfa Najvyššieho súdu Štefana Harabina oslobodili od disciplinárneho návrhu, ktorý predniesla predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková. Týkalo sa to dlhodobého sporu Harabina so Švecovou.

Podľa sudcu neboli dôvody na jeho potrestanie relevantné.

Inkriminované disciplinárne stíhanie sa týkalo Harabinových slov, keď o súčasnej šéfke Najvyššieho súdu Švecovej povedal, že "je chudera a skončí na psychiatrii."

Harabin si za týmito výrokmi stál. „Sú pravdivé. Veď si pozrite, ako pani Švecová tiká očami. Ja budem žiadať vyšetriť duševný stav, pretože skutočne môže skončiť na psychiatrii, pokiaľ neprestane počúvať politikov. Ináč to nemôže skončiť.“

Harabin uspel aj v druhom z celkovo štyroch disciplinárnych konaní, ktoré sú vedené voči jeho osobe. Po dnešnom oslobodení spod návrhu predsedníčky Súdnej rady Jany Bajánkovej sa mu podarilo stopnúť i prvý z trojice návrhov, ktoré voči nemu podala predsedníčka Najvyššieho súdu (NS) Daniela Švecová.

Okrem verejného zasadnutia, kde sa prerokúvali Harabinove výroky na adresu Švecovej, uskutočnil dnes disciplinárny senát pod vedením sudcu Juraja Floroviča aj neverejné zasadnutie. Na ňom posudzoval konanie vedené pod značkou 3 Ds 7/2015. „Bolo rozhodnuté o zastavení konania,“ informoval hovorca NS SR Boris Urbančík.

Dôvody zastavenia Urbančík nespresnil. Po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia bude toto podľa neho zverejnené na internetovej stránke NS. Či voči nemu môže podať Švecová opravný prostriedok a či tak urobí, nie je v tejto chvíli jasné.

O tom, že Florovičov senát dnes neverejne riešil aj ďalšiu disciplinárku, sa médiá dozvedeli od Harabina. Ten sa na verejnom zasadnutí opýtal predsedu senátu, či je pravda, že rozhodli aj o ďalšom disciplinárnom návrhu. Florovič to potvrdil.

01 - Modified: 2024-04-08 13:47:01 - Feat.: - Title: Fico vyzval Šikutu a Mazáka, aby podali disciplinárny návrh na Klimenta a Štifta 02 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 03 - Modified: 2024-04-04 16:13:26 - Feat.: - Title: Vyhrážajú sa sudcom, ide im len o pomstu, reaguje poslanec PS na Fica 04 - Modified: 2024-04-04 14:15:05 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu odsúdil výroky Fica: Je to neprípustné a mimoriadne nebezpečné 05 - Modified: 2024-03-31 08:00:01 - Feat.: - Title: Návrhom Kádára na povolenie obnovy konania sa musí opätovne zaoberať ŠTS, odpykáva si 25 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 23:28