Štefan Harabin a premiér Robert FicoTASR/M. Svítok
StoryEditor

Harabin v liste žiada Fica, aby odvolal Kaliňáka. Používa fašistické praktiky, píše premiérovi

18.05.2016, 15:44
Autor:
TASRTASR
Štefan Harabin v liste premiérovi Robertovi Ficovi reagoval na fakt, že mu ministerstvo vnútra odmietlo prideliť policajnú ochranu.

Odvolanie Roberta Kaliňáka z postu ministra vnútra - s takýmto podnetom sa na predsedu vlády Roberta Fica obrátil sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin.

Reagoval na fakt, že mu ministerstvo vnútra odmietlo prideliť policajnú ochranu, o ktorú požiadal po tom, ako na neho v pojednávacej miestnosti takmer spadol kryt z lampy.

Harabin v podnete, ktorý zaslal médiám, uviedol, že dozrel čas na to, aby premiér dal prezidentovi návrh na odvolanie Kaliňáka. "Pretože prima facie (pravdepodobne, pozn. TASR) používa verejne fašistické praktiky proti súdnej moci a jednotlivým jej reprezentantom," napísal.

Bývalý šéf Najvyššieho súdu a Súdnej rady sa domnieva, že sa ho počas pojednávania disciplinárneho súdu 10. mája niekto pokúsil zavraždiť, alebo mu ublížiť na zdraví. Podozrivým je z jeho pohľadu aj šéf rezortu vnútra. Harabinov senát totiž vlani skonštatoval nezákonnosť inšpekčnej služby podriadenej ministrovi.

"Vážený pán premiér, uisťujem vás, že pokiaľ sa mne, alebo mojej rodine niečo stane, s pravdepodobnosťou rovnajúcou sa istote bude za tým pán Kaliňák," napísal sudca v liste.

Minister vnútra dnes nechcel reagovať na kritické slová, ktoré na jeho adresu povedal minulý týždeň Harabin. Bolo by to podľa neho "mrhanie časom".

Kaliňák odkázal na minulotýždňové vyjadrenie svojho komunikačného odboru, ktorý uviedol, že sudcovi ochranu neposkytne, lebo jediná osoba, od ktorej mu niečo hrozí, je on sám. 

"Najväčšou hrozbou pre pána Harabina je pán Harabin sám už dlhodobo," skonštatoval Kaliňák. Vysvetlil, že svojím konaním nezadal dôvod na útoky voči jeho osobe.

"Určite je dneska súdnictvo na najlepšej ceste, a to rozdelenie tých pozícií v Súdnej rade a vo vedení Najvyššieho súdu pomohlo k tomu, aby si súdnictvo mohlo opäť získavať dôveru. Takže je to už historická postava," doplnil minister na adresu Harabina.

Takto reagoval Robert Kaliňák na obvinenia Štefana Harabina:

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 03:26