Ľuboš Blaha, Smer-SD
StoryEditor

Blaha: Neviem si predstaviť Turecko v únii, pod Erdoganom sa islamizuje

28.05.2016, 16:14
Autor:
TASRTASR
Únia by podľa Blahu mala v prípade bezvízového styku trvať na tom, aby Turecko splnilo všetky požadované podmienky.

Slovensko môže byť mostom medzi jednotlivými časťami Európskej únie, ktorá je dnes do veľkej miery rozdelená. Od predsedníctva krajiny v Rade EÚ v druhom polroku 2016 to očakáva poslanec NR SR Ľuboš Blaha (Smer-SD).

Blaha je proti sankciám

„Niektoré severozápadné krajiny majú pocit, že iba ony majú pravdu, a to je dobre, že Slovensko bude v predsedajúcej pozícii, pretože môže byť akýmsi mostom medzi stredom a západom, alebo aj juhom a západom Európy, pretože musíme sa navzájom rešpektovať,“ pomenoval Blaha, čo by malo byť hlavným cieľom slovenského predsedníctva.

Vysvetlil, že krajiny na severozápade únie majú problém s krajinami juhu, pretože majú ekonomické problémy, a tiež so stredom a východom únie, pretože tu je iný názor na riešenie migračnej krízy. „Nie je možné, aby sme sa teraz rozhodovali bez kompromisov a konsenzu a iba natlačili nasilu riešenia, ktoré vymysleli úradníci v Bruseli,“ domnieva sa.

Predseda výboru NR SR pre európske záležitosti očakáva, že počas slovenského predsedníctva môže byť otvorená téma sankcií EÚ voči Rusku. „Slovensko bolo vždy skeptickejšie voči tomuto riešeniu a nepovažovali sme ho za správne. Verím, že táto téma bude znovu otvorená,“ uviedol Blaha s tým, že on osobne je proti sankciám.

Člen výboru, poslanec Peter Osuský, je za ich zachovanie. „Dokiaľ sa neodstránia príčiny, kvôli ktorým vznikli,“ vysvetlil. „Ak cúvneme z bránenia toho, čo sme považovali za správne bez toho, aby sa tá vec nevyriešila, tak sme zbabelci, ktorí si nič lepšie ako hanbu nezaslúžia,“ parafrázoval Osuský citát Winstona Churchilla.

Osuský: Hysterizovanie okolo Erdogana nie je na mieste

V diskusii ohľadom vzťahov Európskej únie a Turecka Blaha uviedol, že by únia mala trvať na tom, aby krajina splnila všetkých 72 podmienok pre zrušenie bezvízového styku. Blaha sa neobáva, že by Európu následne mohlo namiesto troch miliónov utečencov, ktorých Turecko zadržiava, zaplaviť 80 miliónov Turkov.

„Chceme vládnuť a dostať pod kontrolu migračnú vlnu. Na druhej strane ten bezvízový styk s Tureckom, ak by splnilo podmienky, neznamená, že jeho obyvatelia dostanú v Európe azyl, alebo, že tu budú žiť,“ vysvetlil poslanec s tým, že víza dostanú len na niekoľko mesiacov. „Tu dôjdu turisti, dôjdu obchodníci na dva-tri mesiace, ďalšia vec je, že ani nebudú mať právo na prácu,“ zdôraznil.

Blaha si však momentálne nevie predstaviť, že by sa Turecko pod vedením Recepa Erdogana mohlo stať členom Európskej únie. „V tejto fáze pod prezidentom Erdoganom je tá hodnotová výbava a ten posun Turecka skôr práve k islamu a k hodnotám, ktoré súvisia s islamizáciou a nie k európskym hodnotám.“

Podľa Osuského „hysterizovanie okolo Erdogana“ a jeho súčasných požiadaviek nie je na mieste. „Ani my nie sme totálne imúnni a nemôžeme hodnotiť svoje postoje podľa dočasnej voľby,“ zdôraznil.

01 - Modified: 2024-04-16 11:41:16 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 02 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 05 - Modified: 2024-04-14 15:37:34 - Feat.: - Title: Šéfovia diplomacie Európskej únie budú v utorok rokovať o iránskom útoku na Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 13:44