bašternák náš človekYouTube
StoryEditor

Úradník, ktorý mal zablokovať posun v kauze Bašternák, vysvetlil, čo sa stalo

17.06.2016, 18:10
Autor:
TASRTASR
Finančný výbor parlamentu dnes nevypočul zamestnanca finančnej správy Ondreja Čurillu, ktorý je bývalým zástupcom riaditeľa jej kriminálneho úradu.

Bývalý námestník riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ondrej Čurilla nemohol sťažnosť voči uzneseniu vyšetrovateľky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v kauze Bašternák podpísať, pretože jeho nadriadený bol v tom čase v práci a rozhodol sa tak neurobiť. Uviedol to v reakcii na medializované nejasnosti tohto prípadu a otázky opozičných poslancov.

Čurilla, ktorý v súčasnosti pracuje ako referent Colného úradu Bratislava, mal dnes vysvetľovať okolnosti vzniku a následného neodoslania sťažnosti voči uzneseniu vyšetrovateľky NAKA o odmietnutí trestného oznámenia vo veci spoločnosti BL-202 podnikateľa Ladislava Bašternáka na mimoriadnom finančnom výbore parlamentu. Jeho zvolanie iniciovali poslanci Jozef Rajtár (SaS) a Igor Matovič (OĽaNO-NOVA).

Koaliční členovia výboru však schôdzu zablokovali s odôvodnením, že Národnej rade SR neprislúchajú právomoci výkonnej ani súdnej moci a jej orgány nemajú vyšetrovacie právomoci, preto nemôžu vypočúvať občanov. Vypočutie Čurillu by bolo podľa predsedu výboru Ladislava Kamenického (Smer-SD) v rozpore s rokovacím poriadkom a ústavou.

Čurilla v stanovisku pre médiá zdôraznil, že je viazaný mlčanlivosťou, aj preto sa na vypočutí nemohol zúčastniť. Niektoré informácie však zverejnil. Uznesenie o odmietnutí trestného oznámenia políciou bolo podľa neho KÚFS doručené v piatok 8. augusta 2014.

"Po jeho prečítaní som dospel k názoru, že uznesenie je nedostatočne odôvodnené a absentujú v ňom preverenia viacerých skutočností, na ktoré sme poukazovali v našom trestnom oznámení. Voči uzneseniu bola prípustná sťažnosť, podaná do troch dní od doručenia uznesenia, preto som okamžite dal pokyn pracovníkom, ktorí na prípade pracovali, aby do pondelka 11. augusta túto sťažnosť spracovali," priblížil Čurilla.

V pondelok 11. augusta bola podľa neho sťažnosť pripravená a predložená na podpis vtedajšiemu riaditeľovi úradu Jozefovi Luteránovi. "Jozef Luterán bol v ten deň v práci, nečerpal dovolenku, ako bolo medializované. V zmysle organizačného poriadku kriminálneho úradu mohol teda v tejto situácii sťažnosť podpísať iba on. Jozef Luterán sa rozhodol sťažnosť nepodpísať, o jeho dôvodoch sa však nemôžem vyjadrovať," konštatoval Čurilla.

Podnikateľ Bašternák podľa medializovaných informácií kúpil sedem bytov v bytovom dome Five Stars Residence v Bratislave za cenu 12 miliónov eur. Z obchodu si následne jeho firma BL-202 uplatnila vratku dane z pridanej hodnoty (DPH) v hodnote 2 milióny eur. Štát ju vyplatil aj napriek podozreniu, že mohlo ísť o fiktívny obchod.

Polícia v minulosti prípad preverovala na základe podnetu kriminalistov z finančnej správy, trestné stíhanie však nezačala. Teraz prípad otvorila opäť.

01 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 02 - Modified: 2024-04-13 19:32:53 - Feat.: - Title: V prípade nelegálneho reexportu liekov za vyše sedem miliónov eur zatiaľ nikoho neobvinili 03 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 04 - Modified: 2024-04-09 18:27:56 - Feat.: - Title: Ruský Sledkom spúšťa vyšetrovanie financovania terorizmu. Bude zahŕňať aj Západ 05 - Modified: 2024-04-09 16:53:08 - Feat.: - Title: Brusel začína s vyšetrovaním čínskych výrobcov veterných turbín kvôli možným nespravodlivým výhodám
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 06:25