David CameronReuters
StoryEditor

Cameron nám liezol totálne na nervy. Vydieral od rána do večera, tvrdí Boris Zala

27.06.2016, 14:00
Autor:
TASRTASR

Britský premiér David Cameron sa s EÚ hral viac ako tri roky. Poslanec Európskeho parlamentu Boris Zala (Smer-SD) to dnes povedal v Bratislave v rámci diskusie Na prahu slovenského predsedníctva: Aká bude úloha Národnej rady a Európskeho parlamentu?

"Cameron nám tri a pol roka liezol totálne na nervy. Vydieral od rána do večera. Robil typ politiky, ktorou hral hru, o ktorej bolo skoro od začiatku zrejmé, že ju nezvládne ani v EÚ a ani v Británii," uviedol Zala.

Dohoda, ktorú britský premiér vyrokoval pre svoju krajinu v Bruseli, sa nestretla podľa Zalu s nadšením a zároveň doma úplne evidentne nemal nachystanú pozitívnu agendu, s ktorou by presvedčil Britov, aby zostali.

Zala: Je to výborná príležitosť pre Škótov

Zala si myslí, že momentálne je úlohou britského parlamentu a vlády, ako na referendum bude reagovať, pretože ide o vnútroštátnu záležitosť. Navyše označil toto referendum za výbornú príležitosť pre Škótov, aby požiadali o referendum za nezávislosť.

Problém vidí i v tom, že Briti nerozumejú občianstvu EÚ. "Pojem, že som občan EÚ im nehovorí vôbec nič," pokračoval Zala. Navyše podľa neho nepoznajú ani pojem zdieľanej suverenity.

Škripek: Nemali by sa takto správať

Podľa slov europoslanca Branislava Škripeka (OĽaNO) britskí kolegovia označili obdobie referenda za najbolestivejšie. Sám si myslel, že Briti nezahlasujú za odchod. Dodal však, že v rámci kampane sa použilo veľa fabulácie, klamstiev a manipulácie.

"Prekvapuje ma razantný ostrý jazyk predstaviteľov únie, o tom že treba odísť okamžite a netreba to naťahovať. Myslím si, že to nie je pekný postoj a nemali by sa takto správať," povedal Škripek.

Zároveň dodal, že pri výstupovom procese by si EÚ mala s Britániou vytvoriť čo najlepšie vzťahy. Europoslanec si myslí, že Slovensko by malo byť zmierlivé voči Britom a s takým postojom by mal odísť aj slovenský premiér Robert Fico na summit, ktorý sa začína v utorok (28.6.) v Bruseli.

01 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-22 07:15:49 - Feat.: - Title: Je to nesprávne. Šéf bavorských konzervatívcov brojí proti európskemu zákazu spaľovacích motorov 04 - Modified: 2024-04-21 10:49:10 - Feat.: - Title: Žiga sa na Malorke zúčastní na Konferencii predsedov parlamentov krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 00:09