Polícia zverejnila fotografiu muža, ktorý sa vlámal do sídla prezidentaTASR
StoryEditor

„Ako je to možné?" Kiska sa bude pýtať Kaliňáka na vlámanie do prezidentského paláca

28.06.2016, 11:53
Autor:
lmlmTASRTASR

Do prezidentského paláca sa dnes vlámal neznámy muž, ktorý v noci okolo jednej hodiny preskočil sklenený plot zo zadnej strany paláca, odkiaľ sa dostal na zadné nádvorie.

O tomto mimoriadnom bezpečnostnom incidente informoval poradca prezidenta pre komunikáciu Roman Krpelan. Samotný prezident Andrej Kiska sa o tej udalosti dozvedel o siedmej ráno. "Kládol som si otázku, ako je to možné. Mali sme deň otvorených dverí, tak som si myslel že ide o Noc otvorených dverí, taká nočná prehliadka," vtipkoval Kiska v rozhovore pre Rádio Express.

Neskôr važnejším tónom odpovedal na otázku, či sa bude pýtať Kaliňáka, čo sa stalo? "Áno, budem sa pýtať kompetentných, čo sa stalo. Budeme očakávať vysvetlenie," dodal prezident. 

Falošný pooblach

Neznámy muž strávil v paláci približne 20 minút, v paláci podľa doterajšieho zistenia nič nepoškodil ani nič neodcudzil. Do budovy sa dostal nezabezpečným vchodom pre zamestnancov a vyšiel po schodoch na najvyššie poschodie.

Na tomto poschodí sa spustil bezpečnostný systém, ktorý bol vyhodnotený ako falošný poplach a bol vypnutý. Tou istou trasou následne neznámy muž opäť zišiel na zadné nádvorie a dostal sa k bočnému vstupu do Prezidentského paláca z Banskobystrickej ulice, ktorý si z vnútornej strany otvoril a odišiel. Tvár neznámeho muža zachytili bezpečnostné kamery," píše sa v stanovisku, ktoré poskytol Krpelan.

 V ranných hodinách priestory paláca prezreli pyrotechnici, momentálne prebieha zabezpečovanie ďalších stôp. "Ochranu Prezidentského paláca 24 hodín denne a osobnou prítomnosťou zabezpečuje Úrad pre ochranu ústavných činiteľov, ktorý patrí pod Ministerstvo vnútra."

Riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Radovan Horváth požiadal vedenie ministerstva o jeho uvoľnenie z funkcie.

Zverejnili fotografiu

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave zverejnilo fotografiu muža, ktorého zachytili bezpečnostné kamery. Žiada širokú verejnosť, aby ho pomohla stotožniť. Obracia sa aj na možných svedkov incidentu, ktorí sa v čase od 23.00 h do 03.00 h nachádzali v blízkosti Prezidentského paláca, aby nahlásili relevantné informácie.

Občania ich môžu nahlásiť na bezplatnej policajnej linke 158 alebo na ktoromkoľvek policajnom oddelení.

01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 08:25