električka trať bratislava petržalkaTASR/Štefan Puškáš
StoryEditor

Električkovú trať v Petržalke ešte ani neotvorili a už ju musia opravovať

28.06.2016, 14:00
Autor:
TASRTASR
Náklady na opravu budú hradené zo záruky, nie z rozpočtu mesta.

Zdeformovanú časť novej električkovej trate v bratislavskej Petržalke majú začať opravovať v stredu (29.6.) tak, aby spustenie električkovej dopravy začiatkom júla na tomto mieste nebolo ohrozené. Po komunikácii so zhotoviteľom stavebných prác o tom TASR informoval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. 

Primátor dúfa, že takýchto poškodených miest nebude na novej električkovej trati viac, koľaje preto ešte raz skontrolujú.

Hlavný zhotoviteľ prác spoločnosť Eurovia SK tvrdí, že porucha nastala na otvorenej jazdnej dráhe, ktorá sa nachádza v Petržalke v smere od Bosákovej ulice po obratisko.

Na všetkých ostatných úsekoch tejto stavby prvej etapy električky do Petržalky je použitá pevná jazdná dráha a koľaj je kotvená do betónu.

"Zvlnenie nastalo vysokými horúčavami aj napriek tomu, že podľa kontroly projektov bola trať navrhnutá dostatočne a v súlade s predpismi a normami. Nakoľko ale použitie zdvojenej koľaje nie je bežné technické riešenie a neexistujú k tomu reálne skúsenosti, je predpoklad, že napriek dodržaniu všetkých normových parametrov pri projektovaní a realizácii, práve toto bolo príčinou vzniknutej deformácie," uviedla pre TASR hovorkyňa spoločnosti Eurovia SK Lenka Kubejová s tým, že okamžite pristúpili k prácam na odstránenie poruchy, aby nebolo ohrozené plánované sprevádzkovanie trate.

Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ako špeciálny stavebný úrad pre mestské dráhy, pre TASR uviedol, že súčasný stav na trati v Petržalke eviduje. Taktiež si želá, aby začali električky po Starom moste jazdiť v očakávanom termíne, a to začiatkom júla po dokončení kompletnej administratívy a zákonnej odvolacej lehoty.

Kolaudáciu električkovej trate na Starom moste a v Petržalke začal BSK začiatkom mája. Závažnejšie nedostatky na trati sa nezistili.

Prestavbu bratislavského Starého mosta po dvoch rokoch od jej začatia ukončili v polovici decembra minulého roka. Konzorcium troch firiem projekt realizovalo za 58,8 milióna eur bez DPH. Na financovaní projektu sa 85 percentami podieľala Európska únia, desiatimi percentami štát a piatimi percentami mesto.

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:29