TASR
StoryEditor

Odborári odovzdali Plavčanovi petíciu, podpísalo ju takmer 80-tisíc ľudí

29.06.2016, 10:24
Autor:
TASRTASR

Školskí odborári odovzdali v utorok (28.6.) ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi (nominant SNS) petíciu za zjednotenie regionálneho školstva v oblasti financií. Tú podpísalo 78 030 ľudí.

Školskí odborári spustili zber podpisov ešte v marci minulého roka. Petícia obsahuje dva body. Prvý je o tom, aby školy a školské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva vnútra (napríklad bilingválne gymnázia či reedukačné zariadenia) prešli naspäť pod rezort školstva. V druhom bode žiadajú, aby financovanie materských škôl, základných umeleckých škôl (ZUŠ), jazykových škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí a vyšších územných celkov prešlo zo súčasného režimu financovania originálnych kompetencií do režimu financovania prenesených kompetencií.

Plavčan uviedol, že rezort školstva súhlasí s prvou požiadavkou. Oficiálne sa má vyjadriť do 13. augusta tohto roku. "Čo sa týka druhej požiadavky, minister uviedol, že harmonogram postupu si vyžaduje komplexné riešenie, v ktorom je potrebná komunikácia s partnermi zo ZMOS, VÚC a Ministerstva vnútra SR," priblížila hovorkyňa ministerstva školstva pre priamo riadené organizácie Martina Slušná. Plavčan chce o tejto požiadavke informovať vládu na štvrtkovom (30.6.) zasadnutí.

V súčasnosti základné a stredné školy spadajú pod prenesené kompetencie miest a obcí, čo znamená, že peniaze na ich chod prichádzajú priamo od štátu vo forme normatívu na žiaka. Materské školy, ZUŠ, CVČ, školské kluby detí, školské jedálne, školské internáty patria pod originálne kompetencie miest a obcí a ich chod je platený z podielových daní miest a obcí.

Odborári upozorňujú, že v prípade originálnych kompetencií je problém ten, že obec si určuje sama, koľko peňazí dá z podielových daní na školské zariadenia. "Je tam odporúčanie, že 40 percent by malo ísť práve na školskú politiku alebo na financovanie škôl a školských zariadení, ktoré sú v originálnych kompetenciách. Niektoré obce to dodržiavajú, dokonca aj prekročia, ale je veľa takých obcí, ktoré využívajú tieto finančné prostriedky na iný účel, ale keďže sú to originálne kompetencie, zákon im to umožňuje," vysvetlil v minulosti šéf školských odborárov Pavel Ondek.

01 - Modified: 2024-04-19 19:39:22 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 03 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 04 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:55