StoryEditor

Slovenské predsedníctvo je veľmi dobre pripravené, vyhlásil Juncker

01.07.2016, 14:05
Autor:
TASRTASR

Rokovanie s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudeom Junckerom sa nieslo v duchu troch hlavných tém – migrácie, bratislavského summitu, ktorý sa uskutoční 16. septembra v Bratislave, a brexitu. Na dnešnej tlačovej konferencii v Redute to vyhlásil slovenský premiér Robert Fico.

Obaja sa zhodli na tom, že migrácia a brexit sú témy, ktoré budú významne ovplyvňovať slovenské predsedníctvo. To bol aj dôvod, prečo slovenská vláda len deň pred jeho prebratím schvaľovala program. "Vláda SR v oblasti migrácie chce byť čestným sprostredkovateľom," uviedol.

Predsedníctvo by sa podľa Fica malo sústrediť predovšetkým na pozitívnu agendu. V témach, ktoré členské štáty rozdeľujú, by radi vytvorili priestor pre diskusiu, aby sa rozdiely v rámci Rady neprehlbovali.

Premiér potvrdil, že bratislavský summit sa bude konať 16. septembra. "Nepochybne tento summit bude jedným z vrcholov slovenského predsedníctva," povedal Fico s tým, že pôjde o neformálne stretnutie 27 štátov EÚ mimo sídla Bruselu, počas ktorého by mali diskutovať o budúcnosti európskeho projektu. Organizovať sa bude spoločne s európskymi inštitúciami, keďže ako sám povedal, nemôžu si dovoliť improvizovanú diskusiu bez toho, aby z nej nevzišli síce neformálne, ale konkrétne závery. Podľa Fica Slovensko nemá záujem o žiadne radikálne zmeny možno aj zmluvného charakteru, ale rovnako nie je správne skonštatovať, že všetko je v poriadku.

V otázke brexitu sa obaja zhodli na tom, že do notifikácie nemôžu prebiehať ani len neformálne negociácie s Veľkou Britániou. Fico skonštatoval, že súčasné problémy sú na takú malú krajinu, akou Slovensko je, závažné. Avšak počas prípravy sa urobilo všetko pre to, aby predsedníctvo bolo úspešné. Bude prebiehať v úzkej spolupráci s európskymi inštitúciami. "V tomto duchu sme aj s predsedom absolvovali mimoriadne otvorené, vecné a obsahovo bohaté stretnutie," povedal Fico.

Juncker zhodnotil, že predsedníctvo je veľmi dobre pripravené na to, aby bolo úspešné. "Čelíme však istým problémom, novým i starým," povedal Juncker. V otázke brexitu musí EÚ čakať na krok zo strany Británie. S premiérom rokovali taktiež o programe slovenského predsedníctva, ktorého hlavné časti sú podľa neho v plnom súlade s tým, čo si v programe stanovila aj EK.

Bol by rád, ak by sa počas slovenského predsedníctva prehĺbil vnútorný trh, definitívne sa spustila Energetická únia, digitálna únia a únia kapitálových trhov. Rovnako by mala byť predmetom i banková únia. Projekt pohraničnej stráže by mal byť implementovaný čo najskôr a práve pod vedením Slovenka.

Migračná kríza je zložitou témou. "Snažíme sa zúžiť rozdiely, ktoré panujú, možno tými dvoma prejavmi citlivosti, ktoré sa prejavujú v rámci EÚ," povedal Juncker. "Vkladáme najväčšie úsilie do zblíženia," dodal.

Už vo štvrtok (30. júna) pricestovalo kolégium EK na Slovensko pri príležitosti prebratia slovenského predsedníctva v Rade EÚ od Holandska.

Slovensko preberá predsedníctvo v únii 16:14 Výletná plavba po Dunaji či degustácia vín, aj to čaká členov delegácií Okrem náročných rokovaní v rámci predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie čaká členov zahraničných delegácií aj bohatý sprievodný program. Tešiť sa môžu na výletnú plavbu po Dunaji k hradu Devín, prehliadku pamiatok Bratislavy pešo alebo turistickým vláčikom či návštevu hradu Červený kameň. V prípade nepriaznivého počasia prichádza do úvahy aj návšteva miestnych pivovarov či degustácia slovenských vín. 16:10 Je nepochopenie, ak niekto hovorí, že je záujem oslabovať inštitúcie EÚ, vyhlásil Fico Je veľké nepochopenie, ak niekto hovorí, že je tu záujem oslabovať inštitúcie EÚ a posilňovať za každú cenu postavenie členských štátov. "Musí tu byť rovnováha medzi členskými štátmi a inštitúciami. Nemôže dominovať ani jedna a ani druhá strana.“ Na dnešnej tlačovej konferencii v bratislavskej Redute to vyhlásil slovenský premiér Robert Fico. 15:39 Fico: Takýto významný summit nie je možný bez spolupráce s inštitúciami "Pôjde o neformálne stretnutie predstaviteľov 27 členských štátov EÚ mimo sídla Bruselu, kde si chceme veľmi otvorene povedať, akú budúcnosť chceme dať európskemu projektu. Takýto významný summit nie je možný bez spolupráce s inštitúciami," povedal Fico o summite, ktorý sa má konať v septembri v Bratislave a ktorého témou má byť Európa po brexite. 14:01 Tri hlavné témy Rokovanie s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudeom Junckerom sa nieslo v duchu troch hlavných tém – migrácie, bratislavského summitu, ktorý sa uskutoční 16. septembra v Bratislave, a brexitu. Na dnešnej tlačovej konferencii v Redute to vyhlásil slovenský premiér Robert Fico. 13:45 Fico: Nemáme záujem na radikálnych krokoch "Nemáme žiadny záujem na radikálnych krokoch. Rovnako si nemyslíme, že by bolo správne konštatovať, že ideme správnym smerom, všetko je v poriadku a že netreba nič meniť. Musíme sa predovšetkým sústrediť na otázku komunikácie, ako predať úspešný európsky projekt občanom, a dať odpovede na ďalší vývoj najzávažnejších tém, ktoré Európsku úniu zaťažujú," uviedol Fico na spoločnej tlačovke s Junckerom pri oficiálnom začiatku nášho predsedníctva. 13:43 Juncker a Fico mali v Redute spoločnú tlačovku K príležitosti oficiálneho začatia slovenského predsedníctva mali spolu tlačovku šéf Európskej komisie Jean-Claud Juncker a premiér Robert Fico.

Zdroj: HN/Peter Mayer
13:31 Slovensko neočakáva od bratislavského summitu návrhy radikálnych zmien Slovensko neočakáva od bratislavského summitu o budúcnosti EÚ návrhy radikálnych zmien fungovania únie, je ale proti zachovaniu súčasného stavu. Povedal to slovenský premiér Robert Fico po dnešnom stretnutí s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom, ktorá sa uskutočnila pri príležitosti začiatku polročného predsedníctva Bratislavy v Rade EÚ. 12:49 Energetická únia Ambíciou slovenského predsedníctva je prispieť k vytvoreniu odolnej a konkurencieschopnej Energetickej únie. Kľúčový cieľ je bezpečná a čistá energia za dostupné ceny pre spotrebiteľov. S touto myšlienkou vstupuje do slovenského predsedníctva v Rade EÚ šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD), ktorý viedol rokovanie o energetickej a klimatickej politike EÚ. 11:15 Fico je na Facebooku aktívny 10:25 Polícia pred Redutou, kde bude dnes oficiálne otvorené slovenské predsedníctvo
Zdroj: HN/Peter Mayer
10:19 Pellegrini predstavil svoje priority počas predsedníctva Odstraňovanie prekážok v elektronickom obchode, digitalizovanie verejných služieb či kybernetická bezpečnosť. To sú hlavné priority nového úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD) v rámci slovenského predsedníctva, ktoré začalo práve dnes. "Prioritou bude tiež zabezpečenie cezhraničnej prenosnosti on-line služieb poskytujúcich obsah na jednotnom trhu," avizoval Pellegrini. 10:02 Svetelná šou na múroch Bratislavského hradu Vo štvrtok v predvečer predsedníctva Slovenska v únii na múroch Bratislavského hradu premietli súbor jedinečných obrazových projekcií.
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
09:44 Šéfredaktorka HN: Slovensko kraľuje Európskej únii V Európe, respektíve v Európskej únii je to posledné roky už raz tak – pri každej kríze, ktorú zažívame, máme pocit, že je snáď posledná. Recesia, dlhová kríza a následne grécka či prebiehajúca migračná. Až prišiel moment, ktorý to všetko nejako potlačil. EÚ sa s najväčšou pravdepodobnosťou zmenší o jedného člena. A to v čase, keď sa stávame predsedníckou krajinou my. Prečítajte si celý komentár šéfredaktorky HN TU. 09:43 Fico si podal ruku s Junckerom Včera si na Bratislavskom hrade symbolicky podali ruky premiér Robert Fico a šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker.
Zdroj: TASR/Martin Baumann
09:34 Predsedníctvo ovplyvní brexit Prioritou číslo jeden nášho predsedníctva sa tak stane práve brexit. Pre HN to povedal minister zahraničia Miroslav Lajčák. „Pre nás je britské referendum naozaj ostrým štartom. Verím, že ukážeme schopnosť byť tvárou a hovorcom únie,“ povedal minister v nedávnom rozhovore. Viac si prečítajte TU. 09:18 Ministerstvo zahraničia firmám možnosť podieľať sa na predsedníctve Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR ponúklo podnikateľom a firmám možnosť podieľať sa na historicky prvom predsedníctve Slovenska v Rade Európskej únie formou sponzorstva. Slovenské predsedníctvo v Rade EÚ podporilo 13 sponzorov. 09:02 Dnes preberáme predsedníctvo od Holandska Slovenská republika sa od dnešného dňa ujíma rotujúceho predsedníctva v Rade Európskej únie, ktoré na druhý polrok 2016 preberá od Holandska. Pri tejto príležitosti pricestovali na Slovensko členovia Európskej komisie na čele s jej predsedom Jeanom-Claudom Junckerom, ktorí dnes v Bratislave budú rokovať s členmi vlády SR.

01 - Modified: 2024-04-20 07:46:00 - Feat.: - Title: Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni 02 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 03 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 05 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:18