Ivan GašparovičTASR/Michal Svítok
StoryEditor

Postoj Kisku je veľmi zlý a pomýlený, vyhlásil Gašparovič

13.07.2016, 11:24
Autor:
TASRTASR
Bývalý prezident skritizoval Andreja Kisku kvôli tomu, že posudzuje odbornosť nominantov na sudcov.

Je nepochopiteľné, ak prezident SR rozhoduje o odbornej kvalite sudcov, pretože o tom by mal rozhodovať úplne iný inštitút. Pre TASR to dnes povedal exprezident Ivan Gašparovič na margo postoja súčasnej hlavy štátu Andreja Kisku, ktorý odmieta vymenovať ústavných sudcov z kandidátov, ktorých mu navrhol parlament.

"Národná rada SR preto dáva prezidentovi na jeden post sudcu dvoch kandidátov, aby si mal z čoho vybrať. O jeho povinnosti jednoznačne hovorí ústava, aj Benátska komisia povedala, že prezident je povinný vymenovať. On nemôže uviesť, že ich nevymenuje, lebo nemajú záujem o ústavu. Je to nezmysel, veď každý sudca dennodenne rozhoduje, a to všetko má súvis s ústavou," upozornil Gašparovič.

Podľa jeho slov je súčasný postoj prezidenta Kisku veľmi pomýlený a zlý. "Ústavný súd je už dlhšie obdobie v menšom počte, a to nie je dobré," uzavrel Gašparovič.

Andrej Kiska 6. júla oznámil, že odmieta kandidátov na ústavných sudcov Evu Fulcovú, Juraja Sopoligu, Miroslava Ďuriša, Janu Laššákovú a Mojmíra Mamojku. Prezident upozornil, že nároky na vynikajúcu odbornú úroveň, presvedčivosť a spoločenskú akceptovateľnosť ústavných sudcov vysoko prevyšujú bežné nároky na rozhodovanie všeobecných súdov a iných orgánov ochrany práva. "Tieto nároky nemôžu spĺňať uchádzači, ktorí do svojho zvolenia za kandidátov napríklad neprejavili záujem o ústavné právo, ochranu ústavnosti a základných práv a slobôd — či už v profesionálnej praxi, alebo na akademickej pôde," konštatoval Kiska.

Ústavný súd je v súčasnosti nekompletný, jeho 13-člennému plénu chýbajú traja sudcovia. Kiska v roku 2014 nevymenoval troch ústavných sudcov zo šestice kandidátov, ktorú schválil parlament. Na prestížny justičný post posunul sudkyňu Janu Baricovú, u ostatných piatich podľa vlastných slov nenašiel hlboký záujem o ústavné právo a potrebnú kvalifikáciu, aj keď zákonné nároky spĺňali.

Ďalší post sa uvoľnil na konci februára, keď sa skončilo funkčné obdobie sudcu Ľubomíra Dobríka. Na toto miesto zvolila Národná rada SR dvoch kandidátov – poslancov vládneho Smeru-SD Mojmíra Mamojku a Janu Laššákovú. Tú navrhli stranícki kolegovia Anna Vitteková a Miroslav Číž, Mamojku prvý prodekan Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Mamojka je dekanom tejto fakulty.

01 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 02 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 03 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 04 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 05 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:43