Robert Fico a Robert KaliňákTASR/J. Kotian
StoryEditor

Boris Zala: Smer by mal vymeniť vedenie, inak to bude malá strana

25.07.2016, 14:55
Autor:
lmlm
Europoslanec Boris Zala hovorí o tom, že časť straníckej garnitúry na najvyšších miestach by sa mala vymeniť.

Ak sa chce Smer-SD zachrániť, musí vymeniť časť straníckej garnitúry na najvyšších miestach vrátane premiéra Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Vyhlásil to europoslanec za Smer Boris Zala v rozhovore pre časopis .týždeň.

Podľa neho by Ficova strana nemala na tieto zmeny čakať do konca volebného obdobia 2020, ale mali by prísť do roka, maximálne roka a pol. „Ak sa tak nestane, Smer sa presunie k národnému konzervativizmu a stane sa z neho malá strana,“ varuje v rozhovore Zala.

"Smer by si mal premyslieť program nanovo"

Europoslanec kritizoval Fica za výroky ohľadom utečeneckej krízy, keď premiér hovoril, že islam nemá miesto na Slovensku a chce zabrániť vzniku ecelených moslimských komunít. 

Je to rétorika, ktorú žiadny demokraticky ľavičiar nemôže akceptovať. Je to úplne mimo hodnotového poľa sociálnej demokracie."

Podľa Zalu urobilo vedenie Smeru chybu, že sa uzavrelo do seba a stratilo kontext. Europoslanec spochybil aj niektoré vyjadrenia pred marcovými voľbami, podľa neho boli mimo od reality.

"V Smere sa presadil koncept, že Slovensko je kresťanská krajina, národné hodnoty sú totožné s kresťanskými a kresťanské sa nenápadne zúžilo na katolícke," skonštatoval Zala pre .týždeň.

Bývalý podpredseda Smeru poukázal aj  na fakt, prečo v posledných troch voľbách (parlamentné, eurovoľby a prezidentské) sa od nich veľa voličov odklonilo.

Podľa Zalu je najväčší problém v politickom programe. "Ten program, ktorý sme vytvorili na začiatku, fungoval do roku 2009 a získal si voličov. Smer je však teraz v čase, keď by ho mal nanovo premyslieť."

Najväčší kritik Kaliňáka

Boris Zala patrí spoločne s europoslankyňou Monikovou Flašíkovou-Beňovou k najväčším kritikom ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Viackrát sa už vyjadril, prečo by mal Kaliňák zo svojej funkcie odísť.

"Neviem, aká je motivácia premiéra Fica, ale mohlo to byť o tom, že chcel zachovať stabilitu vlády. Ja si tiež myslím, že toto ja najlepšia vláda, aká mohla po voľbách vzniknúť," povedal v rozhovore pre HNtelevíziu.

Zdôraznil však, že Kaliňák by mal odstúpiť.

"Odstúpením Kaliňáka by sa mohla vrátiť dôvera k inštitúciám. Pretože takto vzniká predstava, že vyšetrovanie v kauze Bašternák môže byť ovplyvňované," skonštatoval Zala.

Podľa neho by bolo Kaliňákovo podanie demisie dobrým krokom aj z viacero dôvodov. "Napríklad aj v tom, že po odstúpení Kaliňáka by opozícia stratila bič, ktorý teraz má v rukách."

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 05 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 22:38