TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Fico sa nemôže správať ako urazené decko, potom nech odstúpi, tvrdí politológ o premiérovom mlčaní

28.07.2016, 14:14
Tým, že Fico odmieta odpovedať na nepríjemné otázky novinárov, dáva podľa Jána Baránka signál o svojej bezradnosti.

„Neotravujte.“ Tak znela odpoveď premiéra a predsedu Smeru Roberta Fica na otázky novinárov. Opisujeme konkrétne situáciu zo stredy 27. júla, kedy sa premiér zúčastnil žatvy na poli pri Bratislave, ale obdobne reaguje Fico na jemu nepríjemné otázky novinárov už od marcových parlamentných volieb.

Na poli sa mu nepáčili otázky na vyjadrenie europoslanca Smeru Borisa Zalu, ktorý vyhlásil, že vedenie najsilnejšej vládnej strany by sa malo vymeniť. Podráždene alebo vôbec reagoval Fico v predchádzajúcich mesiacoch aj na otázky ohľadne kauzy Bašternák či jeho zdravotného stavu.

Pozrite si video, ukazujúce ako premiér odmietal odpovedať na žatve na otázky novinárov:  

Fico ako urazené decko

Je to znamenie toho, že Ficova pozícia sa oslabila, myslí si o premiérovom odmietaní odpovedať novinárom na Zalove vyjadrenia politický analytik Ján Baránek. „Keby mal čo povedať, tak by odpovedal.“

Takáto situácia podľa Baránka nie je v poriadku. „Nie sme vo feudalizme, ale v demokracii,“ dodáva.

Svojim správaním dáva Fico signál o svojej bezradnosti, myslí si Baránek. „Premiér sa nemôže dlhodobo držať na úrovni urazeného decka, potom nech odstúpi,“ vyhlásil politický analytik s tým, že takéto správanie premiéra je nedôstojné a Fico takto iba ukazuje, že nie je schopný vykonávať svoju funkciu.

Ako v nedemokratickom režime

Situáciu, ktorá nastala pri žatve, vníma politológ Radoslav Štefančík v dvoch rovinách. Fico sa podľa neho „odprezentoval ako bývalý komunista a on ako bývalý komunista si tam zrejme robil PR.“

Druhou rovinou je, že sa premiér opäť vyhýbal odpovediam na otázky novinárov, čo Štefančík považuje za odsúdeniahodné. „Je platený z daní ľudí, médiá sú tu na kontrolu, premiér by im mal odpovedať.“

Osobne to Štefančík považuje za problém. „Je to ako v nedemokratickom režime, kde novinári iba sprostredkúvajú vyjadrenia politikov, ale v demokracii sa musia predsa novinári pýtať aj nepríjemné otázky a politici na ne majú odpovedať,“ vysvetľuje.

Takéto správanie premiérovi škodí, domnieva sa Štefančík. Predpokladá, že v strane nemajú vyriešenú stratégiu, ako pri takýchto problémoch komunikovať s médiami.

Podozrenia v kauze Bašternák sú podľa Štefančíka tak závažné, že by mal premiér odstúpiť. V ustálených demokraciách je zvykom, že sa odstupuje aj pri podozrení, u nás sa čaká na rozsudok, tvrdí politológ.

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:56