Centrala Kostka.
StoryEditor

Kauza Kostka má dohru. Štátna poisťovňa dostala vysokú pokutu

31.08.2016, 11:24
Autor:
TASRTASR
Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou udelil Všeobecnej zdravotnej poisťovni pokutu vo výške 75-tisíc eur.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) pochybila pri uzatvorení zmluvy s Klinikou Kostka. Poukázal na to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), udelil jej pokutu vo výške 75-tisíc eur.

Pozrel sa na zmluvu v odbore fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia. Úrad potvrdil svoj pôvodný návrh, výšku sankcie po odvolaní VšZP neznížil. Poisťovňa ju musí uhradiť do 30 dní.

Kontrolou úrad zistil, že VšZP na základe zmluvy uhrádzala z peňazí verejného zdravotného poistenia paušálnou cenou výkon CDT00, ktorý obsahoval aj výkony, ktoré nie sú uhrádzané z verejného zdravotného poistenia.

"Tento výkon VšZP zazmluvnila len s týmto poskytovateľom," informovala TASR hovorkyňa ÚDZS Andrea Pivarčiová.

Špeciálny kód dostala Klinika Kostka v roku 2011. VšZP podľa ÚDZS nenakladala s peniazmi z verejného zdravotného poistenia efektívne a hospodárne.

VšZP zmluvu s Klinikou Kostka zrušila tento rok v odbornosti fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia, nie je platná od prvého júla.

"Z dôvodu zabezpečenia zdravotnej starostlivosti pre poistencov VšZP bude poskytovať iba zdravotnú starostlivosť v odbornosti psychiatria a neurológia v dvoch ambulanciách v Spišskej Belej," povedala v utorok (30. 8.) pre TASR Alena Michalicová štátnej zdravotnej poisťovne.

Na zmluvu kliniky so štátnou poisťovňou poukázal vo februári poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý (nezaradený, vtedy Sieť). Upozornil, že jej majiteľovi Pavlovi Kostkovi sa za druhej vlády Roberta Fica začalo dariť. Ten kritiku odmietol a označil ju za predvolebnú kampaň.

O kauze Kostka hovoril v minulosti poslanec Miroslav Beblavý:

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:54