TASR/Martin Baumann
StoryEditor

V prípade zneužívania dievčaťa v ústave zasiahol aj Kiska, polícia tam išla márne

10.09.2016, 19:11
14-ročnú Natáliu mali v reedukačnom ústave znásilniť, nemá pritom ísť o jediný takýto prípad.

V galantskom resocializačnom ústave Čistý deň, kde podľa informácií poslankyne SaS Natálie Blahovej mali zneužívať dievčatá, zasahovala polícia. Pre portál topky.sk to potvrdila trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová.

Zásah polície mal byť bez výsledku, pretože zamestnanci s klientmi sú na pobyte v Chorvátsku a policajti sa do objektu nedostali. Informovala o tom RTVS v reportáži. Práve na takýchto akciách má dochádzať k zneužívaniu dievčat.

Zásah mal byť na popud prezidenta Andreja Kisku. Ten mal telefonicky o tom informovať SaS a povedať: "Pre toto som sa chcel stať prezidentom." Hovorca prezidenta Roman Krpelan pre HN potvrdil, že Kiska volal kvôli prípadu s policajným prezidentom Tiborom Gašparom.

Blahová vyzvala ministrov

Slovenskom otriasa príbeh zneužívania maloletých dievčat v galantskom resocializačnom centre. Po tom, ako sa medializoval príbeh 14-ročného dievčaťa, ktoré malo byť sexuálne zneužité jedným z terapeutov, ktorý mal navyše z celého prípadu vyviaznuť beztrestne. Na prípad upozornila včera na blogu Denníka N Natália Blahová, poslankyňa národnej rady za stranu SaS.

Miesto, kde sa dievča momentálne nachádza, je neznáme. Matka totiž nedala povolenie, aby jej dcéra vycestovala do Chorvátska. Preto je pravdepodobné, že dievča sa nachádza na Slovensku, avšak ani jej matka nevie, kde presne.

Blahová dnes na tlačovke vyhlásila, že o svojom tvrdení má dôkaz. „Videla som listinné materiály a rozprávala som sa s matkou zneužitého dievčaťa,“ povedala Blahová. So zariadením nekomunikovala.

„Vyzývam ministra práce Jána Richtera, ministra školstva Petra Plavčana a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby v tejto veci začali šetrenie v zariadení a vyvodili dôsledky voči zodpovedným osobám. Rovnako vyzývam dozorujúceho prokurátora, aby vstúpil do konania a prešetril prípad,“ uviedla Blahová.

Ústav mal dievča prevychovať

Prípad sa má týkať maloletého dievčaťa, ktoré skončilo po rozhodnutí súdu so súhlasom matky v resocializačnom zariadení v Galante. Dôvodom boli jeho experimenty s ľahkými drogami. Na odporúčanie pracovníčky na miestnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny mal byť pobyt v tomto centre riešením. Mal dievča „prevychovať“. Súd rozhodol, že maloletá strávi v centre 18 mesiacov.

Prvé problémy prišli už po dvoch mesiacoch, tesne po vianočných sviatkoch, ktoré trávilo dieťa doma s rodinou. „Keď nastal posviatočný kľud, mama zašla za dcérou do jej izby, že sa spolu porozprávajú, vysvetlia si veci, ktoré ich trápia, konečne sa v pokoji porozprávajú. Na posteli našla uplakanú dcéru. Myslela si, že sa trápi tým, že dlho nebola doma, že sa musí vrátiť. Keď sa ju snažila utešiť, Natália jej s vypätím síl a cez vzlyky začala rozprávať o tom, ako ju v zariadení zneužil terapeut,“ opisuje svojimi slovami Blahová na blogu Denníka N. Pravosť prípadu potvrdila pre HN aj ďalšia členka ľudskoprávneho výboru a poslankyňa za OĽaNO, Erika Jurinová.

Riaditeľ matku prehováral osobne

Drahomíra, matka dievčaťa, žiadala od riaditeľa resocializačného centra vyvodenie osobnej zodpovednosti a oznámila mu, že podáva trestné oznámenie. Na to mal riaditeľ reagovať osobnou návštevou aj spolu so svojou manželkou, matku zneužitého dievčaťa mal prosiť, aby trestné oznámenie predsa len nepodávala, apeloval na zlý zdravotný stav svojej manželky. Vraj by to zničilo ich rodinu a ich ústav navždy poškodilo. Po dlhom zvažovaní a po ubezpečení riaditeľa, že sa podobná situácia nezopakuje, mala matka poslať dievča do ústavu späť.

Na terapeuta podala aj trestné oznámenie, stíhanie sa však zastavilo. „Z odôvodnenia o zastavení trestného stíhania je však zrejmé, že spáchanie skutku bolo potvrdené, len nebola preukázaná subjektívna stránka konania páchateľa. To znamená, že zamestnancovi tohto zariadenia stačilo, aby sa vyhovoril, že nevedel, že dieťa nemá ešte 15 rokov,“ opisuje ďalej Blahová.

Zanedbanie zdravotnej starostlivosti

Ďalšia rana prišla pre Drahomíru a jej dcéru vo chvíli, keď sa matka vydala na návštevu svojej dcéry. Nedovolili jej to. Mala preto vniknúť do centra bez povolenia a nájsť svoju dcéru v zúboženom stave. „Natália ležala polonahá na zemi uprostred izby. V horúčke celá horela. Bola dezorientovaná, spotená, blúznila. Drahomíra  okamžite zbadala, že v rozkroku, na vnútornej strane stehien až po kolená má hnisavé mokvavé pľuzgiere,“ píše ďalej Blahová.

V nemocnici mali dievčaťu diagnostikovať dve pohlavne prenosné ochorenia, ktoré dovtedy neboli liečené. Matka sa rozhodla už svoju dcéru naspäť neposlať – a to napriek opakovaným výzvam od riaditeľa resocializačného centra. Sociálna pracovníčka, ktorú s prosbou o pomoc kontaktovala, ju mala odbiť vulgarizmami – vraj sú všetky dievčatá, ktoré „fetujú“ promiskuitné. Blahová tvrdí, že kurátorka v prípade nijako v prospech poškodenej maloletej nezasiahla.

Po roku domácej starostlivosti sa malo dievča stratiť. Po hádke s matkou odišlo z domu, preto jej mama zalarmovala políciu. Tá ju zakrátko našla, no ako prvú mala upovedomiť o jej výskyte nie matku, no sociálku. „Sociálna pracovníčka bola na mieste prvá, naložila Natáliu do auta a rovnou cestou ju odviezla do ústavu,“ konštatuje Blahová. Dievča má byť aj naďalej zatvorené v resocializačnom ústave. Bez možnosti stretnúť sa s matkou.

Nemá ísť pritom o ojedinelý prípad. Blahová informuje, že podľa slov matky čelia rovnakej traume aj ďalšie maloleté dievčatá z centra, ktoré mali byť zneužité počas jedného pobytu na chate, ktoré centrum organizovalo za účelom „prevýchovy“ detí. Zástupca riaditeľa tam mal tri dievčatá zdrogovať a následne ich brutálne zneužiť. Následkom čoho mala jedna z nich skončiť aj na chirurgii kvôli poškodeniu pohlavných orgánov a konečníka. Podľa Jurinovej majú v súčasnosti na stole dokumentáciu k trom individuálnym prípadom z tohto sociálneho zariadenia, pričom jedno z dievčat má mať náznaky pravidelného sexuálneho zneužívania.

Podľa psychológa z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie Štefana Matulu hrozia sexuálne zneužitým dievčatám doživotné následky. „Je to veľmi negatívny zážitok, trauma, ktorá ich môže poznačiť na celý život. O to smutnejší je tento príbeh z toho hľadiska, že sa to deje v inštitúcii, kde sa naopak od pracovníkov očakáva pomoc v ťažkých životných situáciách,“ povedal pre HN. Dodal, že ďalšia medializácia prípadu však môže dievčaťu spôsobiť ďalšiu traumu, keďže ide o extrémne citlivú tému.

Tomanová obvinenia odmieta

„Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny prípad, o ktorom pani poslankyňa Blahová pútavo a zároveň zavádzajúco píše, pozná, a preto sa dôrazne ohradzuje voči nepravdám a účelovo deziinterpretovaným faktom, ktoré vo svojom texte uvádza,“ reagovala hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová.

Navyše Lukáčová obvinila Blahovú z využitia situácie. Pretože poslankyňa napísala blog v piatok večer a ústredie môže na jej obvinenia zareagovať najskôr až v pondelok. Tým podľa hovorkyne získala Blahová „výhodu prvej rany“.

Komisárka pre deti Viera Tomanová obvinenia odmieta, tvrdí že sa sama už dlhšie chystala na návštevu resocializačného zariadenia v Galante.

"Určite tam pôjdem, a to nielen kvôli nejakým negatívnym podnetom, je to veľmi známe zariadenie, ktoré pomáha v boji proti závislostiam," dodala. Úrad ombudsmanky mal dostať podnet ohľadom prípadu dňa 6. septembra, a následne ho mal postúpiť úradom činným v trestnom konaní - polícii, generálnej prokuratúre, aj úradu práce sociálnych vecí a rodiny. 

Zaujíma sa aj Kiska

„Máme redukované možnosti reagovať na nezmysly zverejňované na webe, všetci klienti a zamestnanci zariadenia sú mimo Slovenska na terénnom pobyte,“ uviedlo v stanovisku samotné resocializačné centrum. K prípadu sa chce vyjadriť po návrate zo zahraničia.

Matka podľa zariadenia klame, dieťa nemalo byť znásilnené jeho zamestnancom. Centrum tvrdí, že „túto kauzu dalo do pozornosti ešte pred medializáciou orgánom činným v trestnom konaní, prokuratúre i ústrediu práce a súdu, čo rozhoduje o maloletej“. „Toho času je rodina maloletej prešetrovaná za domáce násilie páchané na dieťati na základe trestného oznámenia maloletej,“ dodalo zariadenie.

O prípad sa zaujíma aj prezident SR Andrej Kiska. Podľa jeho hovorcu Romana Krpelana už požiadal policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby polícia v čo najkratšom čase prípad preverila a ak sa podozrenia potvrdia, aby zabezpečila ochranu maloletej. "Prezident požiada kompetentných ministrov a inštitúcie, ktoré sú do prípadu zainteresované, aby dôsledne prešetrili situáciu v resocializačnom zariadení," dodal Krpelan.

Násilné odoberanie detí

V máji sa zdvihla vlna pobúrenia, keď blogerka a aktivistka Monika Kozelová zverejnila videá násilného odoberania detí sociálnymi pracovníkmi.

Prvým takým prípadom bolo odobratie malého chlapca Marca. Súd ho priklepol matke a úradník ho vyniesol z triedy. Malý Marco žil niekoľko rokov so svojou starou mamou, no súd napokon rozhodol, že sa má vrátiť k matke. Na základe súdneho rozhodnutia zasiahol vyšší súdny úradník.

V sprievode jeho matky prišiel na základnú školu v obci Brehy a Marca odniesol z triedy počas vyučovania pred očami jeho spolužiakov. Ten sa bránil, žiadal úradníka, aby ho pustil, lebo chcel ostať v škole, ale úradník ho napokon vyniesol a odovzdal mame.

„Treba povedať, že to bolo urobené absolútne neprofesionálne a po slovensky povedané: na hulváta a nesmie sa to nikdy opakovať,“ zhodnotil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter zákrok.

Pozrite si aj rozhovor s aktivistkou Monikou Kozelovou o násilnom odoberaní detí:

01 - Modified: 2024-04-23 21:00:08 - Feat.: - Title: Líder gangu pašerákov drog je na úteku, v Španielsku zaplatil kauciu 02 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého 03 - Modified: 2024-04-08 11:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát pred štyrmi rokmi dekriminalizoval tvrdé drogy. Experiment zlyhal, situácia je katastrofálna a neudržateľná 04 - Modified: 2024-04-06 09:22:42 - Feat.: - Title: Briti zhabali v Karibiku drogy za takmer 20 miliónov eur 05 - Modified: 2024-03-28 23:05:38 - Feat.: - Title: Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog. K zodpovednosti sa prihlásili islamisti
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 01:50