TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Smer má v Nitre problémy, stratil troch poslancov. Šéfka kritizovala Fica aj Kaliňáka

14.09.2016, 13:33
Autor:
TASRTASR
Koalícia strany Smer-SD a hnutia KDH, ktorá mala doteraz v nitrianskom mestskom zastupiteľstve pohodlnú väčšinu, stráca na sile.

Po otrasoch v regionálnych štruktúrach Smeru-SD, prišla táto strana o troch mestských poslancov. Ešte v júli bola odvolaná zo svojho postu predsedníčka poslaneckého klubu strany Smer-SD Renáta Kolenčíková. Pred nedávnom musela odísť aj z funkcie krajskej tajomníčky strany. Ako skonštatovala, svoje odvolanie z funkcie v čase, keď bola na dovolenke, považuje za neférové.

Mestský poslanec Milan Burda, ktorý ju na čele klubu nahradil, je presvedčený, že celý proces prebehol demokraticky. „Klub sa zišiel, lebo to bola väčšinová vôľa. Samozrejme, boli tam aj také názory, že či je to v poriadku hlasovať o jej odvolaní, keď tam nie je prítomná, ale boli aj takí členovia, ktorí povedali, že nemá zmysel na niečo čakať. Takže sa hlasovalo a predsedníčka bola odvolaná,“ vysvetlil Burda.

Kolenčíková sa po jej odvolaní z funkcie rozhodla z poslaneckého klubu i zo Smeru-SD odísť. Nasledovali ju aj poslanci Lívia Šumichrastová a Ľubomír Moravčík. Podľa Kolenčíkovej je jej odchod vyústením dlhodobejšej nespokojnosti so súčasným smerovaním strany.

„Ja som možno aj čakala na takýto podnet, pretože som už dlho cítila, že už v Smere nemám čo robiť. Ja sa napríklad nestotožňujem ani s tým, čo sa robí vo vedení. Nechcem teraz nejako kydať na stranu, bola som jej dlhoročnou členkou, ale ja osobne si myslím, že Fico si má zabezpečiť svoje bývanie a Kaliňák tam už nemá čo robiť. Toto dlho vo mne rezonovalo. Prežila som nejakú dobu v Smere, bola som jeho súčasťou, ale nepáči sa mi čo sa tam deje,“ skonštatoval Kolenčíková.

Nitrianske mestské zastupiteľstvo má 31 poslancov. Súčasná vládna koalícia strán Smeru-SD a KDH v ňom má teraz už iba tesnú, 16-člennú väčšinu. Traja odídenci zo Smeru-SD vytvorili nový klub nezávislých poslancov. Ako naznačili, nie je vylúčené, že sa k nim časom pridajú ďalší poslanci zo súčasnej koalície.

V zastupiteľstve majú svoj klub aj traja poslanci za #Sieť a osem členov má pôvodný klub nezávislých poslancov, medzi ktorými je aj jedna poslankyňa strany NOVA. Jeden z poslancov pôsobí mestskom parlamente ako nezaradený.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-13 17:52:43 - Feat.: - Title: Mesto Nitra uvažuje o inštalácii fotovoltických zariadení na svojich budovách za viac ako tri milióny eur 03 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 04 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 05 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 13:08