Robert FicoTASR
StoryEditor

Fico skritizoval učiteľov. Dva mesiace boli doma, prečo neprotestovali cez leto?

18.09.2016, 14:55
Autor:
hašhaš
Premiér Robert Fico považuje iniciatívu za nelegálnu, oficiálne školské odbory sa totiž k tomu nepridali.

Učitelia boli dva mesiace doma a prvé, čo urobili v septembri je, že prišli do práce a ohlásili štrajk. Takto sa vyjadril premiér Robert Fico na účet protestujúcich učiteľov, ktorí po prázdninách spustili stuňovaný štrajk v rozhovore pre Nový čas

Premiér sa vyjadril aj k požiadavkam učiteľov na zvýšenie platu. "V priemere je plat učiteľa naozaj okolo 1 100 eur, veď to je o 200 eur nad priemer v národnom hospodárstve," povedal Fico s tým, že považuje túto iniciatívu za nelegálnu, pretože ide mimo kolektívneho vyjednávania. 

Takto vyzeral štrajk učiteľov

​Potom Fico pridal, ako sám povedal, tvrdšie vyjadrenie. "Dva mesiace boli doma, aj títo páni z Bratislavy, a prvé, čo urobili 4. septembra, je, že prišli do práce a ohlásili štrajk. Prečo nepracovali cez letné prázdniny a prečo neprotestovali cez leto?," pýtal sa. 

Podľa neho totiž dva mesiace oddychovali a po návrate do roboty začali rozprávať o štrajku. K učiteľom ešte dodal, že keby sa ich platy rozrátali, "zistíme, že ich hodinová mzda je naozaj veľmi zaujímavá." 

"Je poľutovaniahodné, že predseda vlády, ktorá si údajne vybrala školstvo za svoju prioritu, kritizuje učiteľov za to, že sa rozhodli vybojovať si lepšie podmienky pre svoju prácu štrajkom," reaguje tímlíder strany Sloboda a Solidarita pre školstvo Branislav Gröhling. 

Zároveň sa zastáva učiteľov a tvrdí, že je nespravodlivé hovoriť, že boli dva mesiace doma. Živiť tento mýtus je podľa Gröhlinga podobné ako tvrdiť, že ani politici vrátane premiéra cez leto nič nerobia a dostávajú za to oveľa vyšší plat. 

"Od premiéra, ktorému oblasť školstva leží na srdci, by sme očakávali namiesto kritiky snáh učiteľov radšej vecné vyjadrenie k problémom nášho školstva," dodáva poslanec SaS v stanovisku. 

01 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 02 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 03 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 04 - Modified: 2024-04-17 07:41:22 - Feat.: - Title: Zúfalstvo na trhu práce ich tlačí do šľapají Baťu: Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 05 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:22