StoryEditor

Slovensko posilní vzdušnú obranu. Gajdoš bude rokovať o nákupe Gripenov

28.09.2016, 14:42
Autor:
hašhašČTKČTK

Slovensko bude vyjednávať so Švédskom nielen o možnosti prenájmu stíhačiek JAS-39 Gripen, ale aj o kúpe alebo lízingu týchto strojov. Rozhodla o tom dnes vláda, odpovedal na otázku ČTK minister obrany Peter Gajdoš.

Prípadná dohoda Bratislavy so švédskou stranou by zjednodušila pripravovaný projekt spoločnej ochrany vzdušného priestoru, ktorú pripravuje Slovenská republika s Českom. Gripeny používa aj česká armáda.

„Švédska strana deklarovala spôsobilosť zabezpečiť taktické letectvo kúpou alebo lízingom, tak som požiadal o doplnenie týchto dvoch spôsobov zabezpečenia taktických lietadiel,“ povedal Gajdoš.

Z ministrovho vyjadrenia vyplynulo, že pre Slovensko je prioritou rokovanie o Gripenoch, hoci vláda dala Gajdošovi mandát tiež na rozhovory s inými štátmi.

Predchádzajúca jednofarebná vláda premiéra Roberta Fica uprednostňovala rokovania so Švédskom o prenájme lietadiel, rozhovory o tejto možnosti ale doteraz ukončené neboli. Gajdoš už skôr za neakceptovateľnú označil ponuku švédskej strany, pokiaľ ide o cenu prenájmu a vek ponúknutých strojov.

​Slovenská armáda v súčasnosti využíva k ochrane vzdušného priestoru dosluhujúce ruské stroje MiG-29. Podľa skorších informácií je bojaschopných iba niekoľkých týchto stíhačiek.

Ak by sa Slovensko rozhodlo obstarať Gripeny, uľahčilo by to plánovaný česko-slovenský projekt takzvaného spoločného neba. Český premiér Bohuslav Sobotka po poslednom spoločnom rokovaní vlád oboch krajín tento týždeň vyhlásil, že príslušná zmluva o spoločnej ochrane vzdušného priestoru by mohla byť podpísaná do konca tohto roka.

Spoločné nebo by podľa Gajdoša malo zabezpečiť ochranu oboch krajín bývalej federácie pred prípadným teroristickým útokom civilným lietadlom, ako aj ochranu vzdušného priestoru pred vojenskými prostriedkami. To by znamenalo, že piloti by na území druhého štátu mohli zostreliť lietadlo, ktoré by sa mohlo použité na teroristickú akciu.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:07