bratislava hrad mestoTASR/Michal Svítok
StoryEditor

Bratislava asi príde o milióny eur, nestíha postaviť náhradné byty

30.09.2016, 12:53
Autor:
ČTKČTK
Slovenskej metropole hrozí, že v budúcom roku príde asi o štyri milióny eur.

Samospráva priznala, že nestihne obyvateľom bytov s regulovaným nájomným, ktoré chcú majitelia vypovedať, postaviť sľúbené náhradné bývanie. Nájomníci zostanú v doterajších bytoch a samospráva bude musieť vlastníkom bytov s regulovaným nájomným od januára kompenzovať vzniknuté straty.

Parlament pred piatimi rokmi schválil zákon, ktorý majiteľom bytov umožnil vypovedať z nájmu ľudí s regulovaným nájomným. Nemajetní nájomníci mohli požiadať samosprávu o pridelenie nájomného bývania, ktorého výstavbu sa zaviazal podporiť stať. Nájomníci zároveň môžu zostať v súčasných bytoch až do prevzatia bývania od obcí a miest, od roku 2017 ale samospráva bude musieť kompenzovať majiteľom bytov rozdiel medzi trhovým a regulovaným nájomným.

Bratislava, kde je podľa dostupných informácií najviac bytov s regulovaným nájomným, by mala nájomníkom prideliť 580 náhradných bytov. "Je dôležité, aby žiadatelia vedeli, že napriek tomu, že hlavné mesto do konca roka nedokáže zabezpečiť všetky náhradné byty, majú zákonný nárok zostať v reštituovaných bytoch až do doby, než im poskytneme bytové náhrady," uviedol primátor metropoly Ivo Nesrovnal.

Výšku spomínanej kompenzácie vlastníkom bytov s regulovaným nájomným Bratislava vyčíslila asi na štyri milióny eur ročne. Táto suma zodpovedá zhruba pätine toho, čo mesto vynakladá na kultúru, šport, podporu služieb a cestovného ruchu.

Bratislava pripravila niekoľko projektov pre výstavbu náhradných bytov, v jednej z lokalít by stavebné práce mali začať ešte tento rok. Mesto upozornilo, že obstaranie nových bytov komplikuje nedostatok vhodných pozemkov vo vlastníctve samosprávy.

Slovensko kvôli regulovanému nájomnému prehralo už niekoľko sporov na Európskom súde pre ľudské práva, ktorý zaviazal krajinu vyplatiť odškodné majiteľom bytov s nájomníkmi s regulovaným nájomným.

Regulované nájomné chráni nájomníkov v bytoch, ktoré sa po znárodnení v čase komunizmu dostali po roku 1989 späť do vlastníctva pôvodných majiteľov. Vlastníci týchto stavieb dlhodobo upozorňovali, že regulované nájomné je nižšie ako trhové.

Regulované nájomné sa na Slovensku vzťahuje len na zlomok z celkového počtu bytov. Mnoho obyvateľov v minulosti využilo možnosť odkúpiť byt za výhodnú cenu do osobného vlastníctva. Toto právo ale nemali nájomníci v reštituovaných bytoch.

01 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 02 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 03 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 04 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 05 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:16