StoryEditor

Beblavý zabudol spočítať cenu bez DPH. Drucker obhajuje nákup "predraženého" CT

12.10.2016, 16:47
Autor:
TASRTASR
Podľa šéfa rezortu zdravotníctva nevyhrala firma s najvyššou ponukou, ale firma s transparentne nastavenou cenou.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) by kúpil CT prístroj, ktorý vysúťažil Žilinský samosprávny kraj (ŽSK).

Pre údajne predražený nákup dvoch prístrojov kritizuje predsedu ŽSK Juraja Blanára (Smer-SD) poslanec Národnej rady Miroslav Beblavý (nezaradený). "Myslím si, že tam ani nebola iná možnosť," povedal dnes Drucker.

Drucker: Nevyhrala firma s najvyššou ponukou

Podľa šéfa rezortu zdravotníctva nevyhrala firma s najvyššou ponukou, ale firma s transparentne nastavenou cenou. Vysúťaženú celkovú cenu vrátane pozáručného servisu nepovažuje za zlú.

Konanie niektorých účastníkov tendra, ktorí prišli v aukcii s výraznými zľavami, označil za špekulatívne. Z ich krokov malo byť podľa neho evidentné, že ju nemôžu vyhrať, ale aj to, že sa môžu napríklad pokúšať o zrušenie súťaže.

Poslanec Beblavý poukázal aj na nákup CT prístroja banskobystrickou fakultnou nemocnicou v čase, keď ju viedol Vladimír Baláž (Smer-SD).

"Za rozdielom stojí DPH"

Ten sa tento týždeň stal ako náhradník poslancom. Beblavý upozorňoval, že nákup bol po verejnom obstarávaní predražený o 20 percent oproti odhadovanej cene zákazky.

Drucker poukazuje na to, že za rozdielom je DPH, ktorá bola k celkovej cene pripočítaná. V odhadovanej cene zákazky sa neuvádzala.

Údajne predražené nákupy CT prístrojov bude riešiť parlamentný zdravotnícky výbor na piatkovom mimoriadnom rokovaní.

O zasadnutie požiadal predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) a poslanec NR SR Juraj Blanár (Smer-SD) a tiež opozícia. Opozícia iniciovala rokovanie preto, že chce počuť Blanárove vysvetlenia.

Blanár odmieta kritiku

Žilinský samosprávny kraj kúpil v roku 2011 pre svoje nemocnice v Trstenej a Liptovskom Mikuláši CT prístroje, ktoré boli v tej dobe jedny z najlacnejších. A navyše s päťročným pozáručným servisom. Vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii predseda kraja a poslanec Národnej rady SR Juraj Blanár (Smer-SD), ktorý odmieta kritiku opozície.

Pripomína, že dva prístroje kúpil kraj v elektronickej aukcii, ktorá je podľa neho najtransparentnejším spôsobom obstarávania. Cena 1,136 milióna eur za jeden prístroj bola podľa neho výrazne nižšia ako cena za prístroje, ktoré vtedy obstarávala napríklad nemocnica v Trenčíne.

Blanár odmieta vyjadrenia poslancov za OĽaNO-NOVA o predraženom nákupe aj o manipulácii verejného obstarávania. "Ako mohlo dôjsť k manipulácii verejného obstarávania, keď išlo o elektronickú aukciu? Žilinský kraj postupoval v zmysle zákona a transparentne cez elektronickú aukciu. Nič nebolo predražené. Nemáme čo skrývať," trvá na svojom Blanár, ktorý je pripravený to vysvetliť poslancom v zdravotníckom parlamentnom výbore. O jeho zvolanie požiadal dnes ráno. Výbor by mal zasadnúť v piatok (14.10.) napoludnie.

Predseda ŽSK zároveň odmieta politizáciu prípadu. Poukázal na to, že nejde o nové obstarávanie. Za jeho medializáciou poslancami z OĽaNO-NOVA vidí budúcoročné voľby do vyšších územných celkov. Richard Vašečka podľa Blanára bude kandidovať.

01 - Modified: 2024-01-25 17:15:22 - Feat.: - Title: Fico má strach z čierneho scenára. Ťahúň ekonomiky nám môže vytvoriť rady státisícov nezamestnaných, varuje 02 - Modified: 2024-01-22 18:42:21 - Feat.: - Title: Slovensko podporí misiu Európskej únie v Červenom mori, ale nie útoky na cudzie územie, tvrdí Blanár 03 - Modified: 2024-01-22 17:50:26 - Feat.: - Title: Slovensko je ochotné podporiť pomoc Ukrajine v ročných splátkach, vyhlásil Blanár 04 - Modified: 2024-01-22 16:59:15 - Feat.: - Title: Izrael musí prijať scenár dvoch štátov a Palestínčania zasa odmietnuť Hamas, vyhlásil Blanár 05 - Modified: 2024-01-12 13:17:18 - Feat.: - Title: Blanár prijal veľvyslanca Kórejskej republiky, hovorili aj o investíciách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:48