Renáta Kolenčíkováyoutube
StoryEditor

Kolenčíková prehovorila o ďalších kauzách v Smere. Policajnú ochranu odmietla

13.10.2016, 18:08
Autor:
TASRTASR
Na rokovaní nitrianskeho mestského zastupiteľstva Kolenčíkovú po jej odchode zo Smeru odvolali z viacerých funkcií.

Z korupcie, klientelizmu i nemorálneho správania dnes obvinila bývalá krajská tajomníčka Smeru-SD v Nitre Renáta Kolenčíková svojich niekdajších straníckych kolegov.

Na rokovaní nitrianskeho mestského zastupiteľstva Kolenčíkovú po jej odchode zo Smeru odvolali z viacerých funkcií.

Prišla o viacero funkcií

Prišla o miesto v mestskej rade aj o post konateľky v mestskom podniku Službyt. V tejto funkcii ju nahradí poslanec za Smer-SD Pavol Varga.

Podľa Kolenčíkovej ide o človeka, ktorý ešte donedávna čelil exekúcii v hodnote viac ako 80.000 eur a ako poslanec sa so svojou stavebnou firmou pred časom uchádzal o zákazky práve v Službyte. Kolenčíková je presvedčená, že v tomto prípade ide o stret záujmov a jasný morálny konflikt.

Ja som mala informácie, že pán Varga mal exekúciu aj na poslanecký plat. Ale nie je jediný. Viem, že viacej poslancov, a naozaj o tom viem, to robí tak, že podnikajú a chodia po úradoch celý deň, z odboru na odbor a skúšajú všetko možné aj nemožné, aby získali zákazku. Myslím si, že to nie je správne a že takto by sa nemal správať poslanec mestského zastupiteľstva,“ skonštatovala Kolenčíková.

Varga priznal, že jeho stavebná firma čelila viacerým exekúciám. Ako však zdôraznil, všetky sú vyrovnané a on sám už vo firme nefiguruje.

Poprel tiež, že by svoj poslanecký mandát zneužíval na získanie zákaziek v Službyte. „Podnikám v stavebníctve od roku 1990. Nie úskokmi, ale svojou poctivou prácou som získal zákazky nielen v Službyte, nielen v bytovom družstve, nielen v Bratislave, ale po celom Slovensku,“ vyhlásil Varga. 

"Tak to už bola na mňa silná káva"

Kolečníková dnes hovorila aj o ďalších kauzách, o ktorých sa dozvedela ešte ako konateľka Službytu. Ten spravuje okrem iného aj mestské byty. Jeden z nich mala získať aj dcéra krajského šéfa strany Smer-SD Tibora Glendu.

Ja som sa od jedného člena Smeru dozvedela, že byt ani nekúpil Glenda, ale ho kúpila jeho zamestnankyňa Janka Hanusová. Musím povedať, že je to naozaj slušná rodina, poznám ich veľmi dobre. Oni bývajú v Koniarovciach a neviem o tom, že by mali záujem prísť do Nitry. Ale ja som bola prekvapená hlavne z toho, že v tej zložke bolo, že potom ten byt odkúpila Glendova dcéra. Tak to už bola na mňa silná káva,“ uviedla Kolenčíková.

Službyt mal v roku 2007 odpredať byt za sumu 384.000 korún Jane Hanusovej, ktorá bola zamestnankyňou v Glendovej firme Revis. Podobné nehnuteľnosti sa v tom čase v Nitre predávali za podstatne vyššiu sumu. „Podľa realitných odborníkov mal ten byt v tom čase hodnotu zhruba jeden milión korún.

Službyt ho predával ako zdevastovaný, no ja som zistila, že predtým tam za mestské peniaze boli vymenené inštalácie a sanita. Neskôr od nej byt odkúpila Glendova dcéra.

Toto je jedna z káuz, ktoré sú predmetom môjho podania na NAKA. Dostala som informáciu, že aj viacerí poslanci prišli takto k bytu, ale som si vedomá toho, že musím mať dôkazy pre svoje tvrdenia a na veci okolo bytu pre Glendu dôkazy mám,“ povedala Kolenčíková.

Podozrenia z klientelizmu

Ako doplnila, súčasťou jej výpovede pred policajnými vyšetrovateľmi boli aj podozrenia z klientelizmu, nielen na mestskej úrovni, ale aj v rámci Nitrianskeho samosprávneho kraja a miestnej štátnej správy.

To som pomenovala taktiež. Na organizačnom odbore robí Glendova nevesta, jeho dcéra Aneta Glendová robí na regionálnom rozvoji, vnučka Zoltána Daniša (poslanec NR SR za Smer-SD, poznámka TASR) robí na VÚC, na okresnom úrade robí Glendov synovec. Ja si myslím, že toto je klientelizmus,“ skonštatovala Kolenčíková.

Bývalá krajská tajomníčka Smeru tvrdí, že je pripravená aj naďalej spolupracovať s policajnými vyšetrovateľmi i s prokuratúrou. „Aj sa ma pri mojej výpovedi pýtali, či nechcem osobnú ochranu, až mi to bolo také zvláštne, ako mi ju veľmi ponúkali, ale povedala som, že ju nepotrebujem, že som dostatočne chránená. Neplánujem využiť policajnú ochranu ani v budúcnosti, pretože nedôverujem polícii SR,“ dodala Kolenčíková.

01 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 03 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 04 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 05 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:39