Český prezident Miloš ZemanTASR/M. Svítok
StoryEditor

Česi idú preverovať neskorý Zemanov prílet na pohreb Michala Kováča

18.10.2016, 08:46
Autor:
TASRTASR

Český minister dopravy Dan Ťok (ANO) bude preverovať, kto 13. októbra spôsobil neskorý prílet českej delegácie na čele s prezidentom Milošom Zemanom do Bratislavy na pohreb slovenského exprezidenta Michala Kováča, napísal dnes spravodajský server Novinky.cz.

Zemanov hovorca Jiří Ovčáček za vinníka označil zlé počasie a dispečerov Riadenia letovej prevádzky ČR (RLP). To však RLP, ktoré spadá pod rezort dopravy, zásadne odmieta.

"Minister Ťok tú vec preverí a o výsledku bude 21. októbra informovať pri prijatí u prezidenta Zemana," povedal v pondelok hovorca ministerstva Tomáš Neřold s tým, že stretnutie Ťoka so Zemanom bolo na 21. októbra naplánované už skôr a s bratislavskou kauzou nesúvisí.

Riadenie letovej prevádzky ČR naďalej popiera, že by jeho dispečeri zavinili oneskorenie prezidentovho špeciálu. "Naše vyjadrenie, že lietadlo s českou delegáciou nebolo na pražskom letisku žiadnym spôsobom zdržané a že pri lete nepanovalo zlé počasie, zostáva v platnosti," potvrdil v pondelok hovorca RLP Richard Klíma.

Ovčáčkovo zdôvodnenie spochybnila aj hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková.

Českému rozhlasu Ovčáček v piatok oznámil, že prezidentský let netradične štartoval namiesto z vojenského letiska Praha-Kbely z Letiska Václava Havla. "Podľa informácií, ktoré zatiaľ máme, dalo RLP prednosť inému letu. Prezidentský let tak musel čakať na odletovej dráhe," vyhlásil Ovčáček. A serveru Aktuálně.cz povedal, že na meškaní sa podieľalo počasie a nepriaznivú úlohu zohralo aj Riadenie letovej prevádzky.

Či Ovčáčkove slová na adresu RLP zodpovedajú skutočnej situácii, má teda teraz zistiť Ťok. V každom prípade však bolo zbytočným rizikom naplánovať cestu do Bratislavy bez väčšej časovej rezervy, aj keď to podľa Zemanovho hovorcu vyplývalo z dohody so slovenskou stranou.

01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 03 - Modified: 2024-03-18 12:22:39 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je pri vedomí. Ostáva v pražskej nemocnici, dĺžku hospitalizácie nemožno predpovedať 04 - Modified: 2024-03-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Z manželovho popola si nechala vyrobiť pamätné šperky. Jeho telo však po pol roku našli v pochybnom pohrebnom ústave 05 - Modified: 2024-03-02 11:25:10 - Feat.: - Title: V deň Navaľného pohrebu zatkli v Rusku viac ako sto ľudí. K stráženému hrobu napriek tomu stále prúdia davy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:40