StoryEditor

Kaliňák bráni tvrdo kritizované "nezákonné cely". Pozrite sa, ako vyzerajú

19.10.2016, 14:00
Ochrankyňa práv Dubovcová tvrdí, že ide o maximálne závažné porušovanie základných práv.

Polícia má vytvorené priestory, ktoré využíva na obmedzenie osobnej slobody osôb, no nie sú celami policajného zaistenia a neplatí v nich právny režim. Ide zväčša o mrežami oddelenú časť chodby, v ktorej sa nachádza iba stolička a zabudované oká či držadlá na pripútanie osoby.

Upozornila na to dnes verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, podľa ktorej sú takéto priestory nelegálne a polícia ich využíva bežne. Do Národnej rady SR preto predkladá mimoriadnu správu, ktorou žiada ich okamžité zrušenie.

​Kaliňák: Sú to štandardné miesta

"Je to maximálne závažné porušovanie základných práv, ktoré sa týka veľkého počtu ľudí. Polícia to používa ako bežnú rutinnú prax, to je v demokratickom a právnom štáte neprípustné," povedala Dubovcová, ktorá navrhla prerokovať jej mimoriadnu správu na najbližšej schôdzi parlamentu.

"Prioritne je potrebné zrušiť tieto priestory a zakázať takúto prax. V opačnom prípade to Slovensko vyčleňuje z priestoru európskych demokratických štátov," podotkla. Ako tvrdí, využila všetky možné prostriedky na to, aby k zmene došlo, no doteraz sa tak nestalo.

"Sú to štandardné miesta, ktoré na každom obvodnom oddelení dokážete nájsť,“ vyhlásil o priestoroch opisovaných Dubovcovou minister vnútra Robert Kaliňák. Podľa ministra sú to miesta, kde sú dočasne obmedzené osoby nebezpečné pre svoje okolie.

"Neprijateľné v demokratickom a právnom štáte"

V roku 2014 sa verejná ochrankyňa práv rozhodla venovať prieskumu podmienok v celách policajného zaistenia. V rámci tohto prieskumu bolo navštívených 19 policajných útvarov, kde sa zistilo, že polícia využíva takéto priestory. Dubovcová eviduje aj štyri podnety od dotknutých osôb a podľa nej je dôkazom nelegálnosti takýchto priestorov aj nedávny prípad dobitého muža na polícii v Lučenci.

"Ten dôkaz tu máme, lebo ten človek bol dobitý skoro na smrť v týchto priestoroch. Bol tam bez akéhokoľvek dokladovania umiestnený viac ako 24 hodín, bez prístupu k WC a k vode. Bez možnosti zavolať si pomoc, čo je absolútne neprijateľný postup v demokratickom a právnom štáte," skonštatovala Dubovcová.

Tomáš Čitbaj z Kancelárie verejného ochrancu práv upozornil, že v zákone je jasne uvedené, že jediný spôsob obmedzenia osobnej slobody na policajnej stanici je možný prostredníctvom cely policajného zaistenia.

"Žiadny iný spôsob polícia použiť nemôže. To vyplýva z Ústavy SR, ktorá hovorí, že nikoho nemožno stíhať ani pozbaviť slobody inak ako z dôvodov a spôsobom, ktorý ustanovuje zákon. Je otázka, prečo polícia koná, ako koná, keď je stanovený zákonný limit," poznamenal.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 04 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 05 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:53