StoryEditor

Čo bude so Smerom? Pozrite si kľúčové témy Ficovej strany

22.10.2016, 14:32
Autor:
TASRTASR

Strana Smer-SD je súčasťou koalície zloženej zo strán, ktoré dosiahli vo vládnom programe dobrý kompromis. Znamená to však, že niektoré sociálno-demokratické zámery nebude môcť Smer-SD v tomto volebnom období realizovať. Počas programovej konferencie najsilnejšej parlamentnej strany to dnes vyhlásil podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič.

"To ale neznamená rezignáciu. Naopak, tento čas by sme mali využiť aj na vypracovanie nového programu, s ktorým sa budeme uchádzať o podporu voličov v najbližších voľbách," povedal. Maďarič vyhlásil, že Smer-SD prispieva viac ako desaťročie k stabilite Slovenska. "Aj my sa dopúšťame chýb a mnohí nám veštia koniec. Ale nevidia, že náš príbeh je iný ako príbeh SOP, ANO, HZDS, SDKÚ, SMK či KDH. My sme vždy dokázali udržať jednotu a prijať personálne rozhodnutia, ktoré nám pomohli," povedal.

Maďarič pomenoval viacero tém, ktorým by sa strana Roberta Fica mala venovať, majú prehĺbiť sociálno-demokratickú politiku strany a slúžiť ako podklad pre nový stranícky program. Ten by sa podľa premiéra mohol s odkazom na Alexandra Dubčeka volať Politika s ľudskou tvárou. Kľúčovou agendou majú byť podľa Maďariča sociálno-ekonomické témy.

Pri téme práce a odmeňovania uviedol, že jednou zo základných výziev pre Smer-SD ostáva mzdová politika, ktorú chápe ako súčasť rozvojového modelu ekonomiky, kde ekonomický rast bude ťahaný aj mzdami zodpovedajúcimi produktivite práce. "Preto by pre nás malo ostať prioritou zvyšovanie minimálnej mzdy, na ktorú je naviazaná veľká časť mzdovej štruktúry a ktorá predstavuje dôležitý nástroj na celkový rast platov na Slovensku," povedal Maďarič.

Pri téme daní o odvodov Smer-SD podľa jeho slov vždy zastával názor, že ťarchu daní a odvodov by nemali niesť ľudia s nízkymi príjmami. "Preto pre nás progresívne zdaňovanie príjmu fyzických osôb zostáva prirodzenou zložkou solidarity. Je tiež potrebné trvať na zvýšení dane z majetku, ktorú máme jednu z najnižších v porovnaní so svetovým priemerom. Podporovať by sme mali aj zavedenie novej dane z finančných transakcií a uvažovať o zdaňovaní ekologicky škodlivých aktivít," odporučil podpredseda strany.

Vo sfére bytovej politiky uviedol, že na Slovensku je nízka dostupnosť bývania. "Aby sa táto situácia zmenila, mali by sme podporiť rozvoj výstavby nájomných bytov. Mali by sme sa zasadiť aj o vznik nového typu bytových družstiev podľa modelu v susednom Rakúsku. Mohlo by ísť o podporu podobnú súčasnému hypotekárnemu príspevku pre jednotlivcov. Mohli by o ňu požiadať družstvá mladých ľudí bez nehnuteľnosti na bývanie, ktorých cieľom by bolo postarať sa o bývanie svojich členov," vysvetlil s tým, že družstvo by mohlo kolektívne požiadať o hypotéku, pričom vďaka väčšiemu rozsahu projektu by cena na jeden byt mala byť nižšia ako pri individuálnom nákupe. Smer-SD by sa podľa Maďariča nemal vzdať ani myšlienky učiteľských služobných bytov a perspektívne ju rozšíriť aj na ďalšie dôležité profesie vo verejnom sektore.

K téme rozvoja podnikateľského prostredia uviedol, že predstavitelia Smeru-SD by si mali uvedomiť dôležitosť malých a stredných podnikov, podporovať ich aj priamo finančne pomocou výhodných úverov a záruk, ktoré by mali byť poskytované prostredníctvom Slovenského investičného holdingu.

Smer-SD tu hovorí aj o podpore sektora vyspelých technológií, výskumu a vývoja, startupov a inovácií. "Účinným nástrojom posilnenia slovenskej ekonomiky je aj nárast kúpyschopného dopytu, ktorý by bol uspokojovaný domácou produkciou. To sa dá dosiahnuť najmä podporou lokálnej ekonomiky ako rodinné, družstevné, komunálne či sociálne podniky," konštatoval Maďarič.

Na margo témy sociálnej ekonomiky hovoril o grantoch a výhodných pôžičkách pre začínajúce sociálne podniky a novej legislatíve na podporu sociálnej ekonomiky, vrátane družstevnej. Spomenul aj uzákonenie možnosti chránených dielní na vykonávanie činností v exteriéri. Uvažovať podľa Maďariča treba aj o zjednodušení zohľadňovania tzv. sociálneho aspektu vo verejnom obstarávaní.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:49