Minister zdravotníctva Tomáš DruckerTASR
StoryEditor

Druckerov rezort ruší plány Ficovej predošlej vlády. Nesúhlasí s plánmi na novú nemocnicu

24.10.2016, 12:34
Autor:
ČTKČTK

Slovensko nakoniec zrejme nepostaví novú nemocnicu v spolupráci so súkromným investorom. Ministerstvo zdravotníctva navrhlo vláde projekt výstavby a následnej prevádzky nemocnice formou verejno-súkromného partnerstva (PPP) zrušiť, vyplýva z materiálu ministerstva. 

Projekt novej nemocnice v Bratislave za 200 až 250 miliónov eur prostredníctvom PPP odštartovala predchádzajúca vláda terajšieho premiéra Roberta Fica.

Zámer počítal s tým, že nemocnica nahradí niekoľko súčasných zdravotníckych zariadení, ktoré fungujú v zastaraných budovách. Víťaz tendra by podľa pôvodného zámeru okrem výstavby zaistil v novej nemocnici na 30 rokov aj poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Rezort zdravotníctva poukázal na potrebu zmeniť parametre projektu a za nevhodnú taktiež označil vybranú lokalitu na výstavbu novej nemocnice.

Ekonómovia ministerstva financií v predchádzajúcej analýze upozornili, že PPP projekt je z hľadiska finančných nákladov najmenej výhodný z celkovo štyroch posudzovaných možností. Za najvýhodnejšiu alternatívu označili výstavbu univerzitnej nemocnice priamo štátom. Nový návrh ohľadom budovania nemocnice chce ministerstvo zdravotníctva predložiť do konca marca budúceho roku.

Plány postaviť novú veľkú nemocnici v Bratislave siahajú do 80. rokov minulého storočia, kedy na okraji metropoly aj začala výstavba nového zdravotníckeho zariadenia, ktoré ale dokončené nebolo. Spomínaný PPP projekt mal byť realizovaný v inej lokalite.

V centre Bratislavy štát vlani otvoril novú menšiu nemocnicu, ktorá patrí pod ministerstvo vnútra. Väčšina kapacít tejto nemocnice je určená pre verejnosť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 08:49