TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Pokazili, čo pokaziť mohli, skritizoval Jarjabek RTVS. Poslanci riešili Kočnerove obvinenia médií

27.10.2016, 16:40
Autor:
TASRTASR
Poslanci vládnej koalície presadili uznesenie, ktoré navrhol predseda výboru Dušan Jarjabek.

Šéfredaktori a majitelia slovenských médií nereagujú na zverejnenie vážnych indícií, podľa ktorých dochádza v mediálnom priestore k prenikaniu záujmov politikov do nezávislých médií. Znepokojenie v tomto zmysle dnes vyjadrili členovia parlamentného výboru pre médiá a kultúru. Ich mimoriadne zasadnutie bolo reakciou na zverejnenú komunikáciou medzi bývalým hovorcom vnútra Gáborom Grendelom (OĽaNO-NOVA) a viacerými novinármi.

Poslanci vládnej koalície presadili uznesenie, ktoré navrhol predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD). Výbor apeluje na stavovské a ďalšie novinárske organizácie, ako aj na Tlačovú radu SR, aby vyvinuli maximálne úsilie o rešpektovanie etického kódexu novinára a zamedzili zneužívaniu médií politikmi a koordinácii mediálnej praxe so záujmami niektorých politických strán.

Uniknutá komunikácia, na ktorú upozornil kontroverzný podnikateľ Marián Kočner zahŕňa aj štyroch zamestnancov verejnoprávnej RTVS vrátane šéfredaktora spravodajstva Lukáša Diku. Poslanci vyzvali Radu RTVS, aby preskúmala publikované podozrenia a do 30 dní ich informovala o prijatých opatreniach, ktoré zabezpečia objektivitu, nestrannosť a vyváženosť spravodajských relácií RTVS.

„Celá atmosféra v mediálnom prostredí nie je dobrá a týka sa aj verejnoprávnej inštitúcie. Preto to uznesenie je tak formulované, ako je,“ vysvetlil novinárom po zasadnutí výboru jeho šéf Jarjabek. Neozrejmil, v čom konkrétne podľa uniknutej komunikácie novinári RTVS pochybili. Počas zasadnutia výboru však skonštatoval, že dokázali bez ohľadu na výsledok šetrenia spochybniť spravodajskú činnosť celej RTVS.

„Pokazili, čo pokaziť mohli. Považujte to za podraz na zamestnancoch televízie, za podraz na Radu RTVS, mediálny parlamentný výbor a celý parlament. Proste je to jeden celospoločenský podraz, ako keby sme sa vrátili o niekoľko rokov dozadu,“ uviedol.

Proti takémuto hodnoteniu sa postavil podpredseda výboru Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA). Zasadnutie výboru označil za jeden z jeho "čiernych dní". Podľa Viskupiča sa poslanci zišli predčasne, keď nepočkali na výsledky práce komisií, ktoré zriadil generálny riaditeľ RTVS Václav Mika a Rada RTVS.

„Výbor nevyriešil de facto nič.Ale odkázal zodpovedným ľuďom v RTVS a možno aj v celom mediálnom priestore, že ak majú politici vládnej koalície snahu, tak vedia zvolávať výbory, vedia prijímať uznesenia, vedia to robiť rýchlo a vedia aj účinne zasiahnuť, možno aj do vysielania RTVS,“ zhodnotil opozičný poslanec.

Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika poslancom vysvetlil, aké opatrenia prijal v súvislosti so vzniknutou situáciou. Predseda Rady RTVS Igor Gallo uviedol, že členovia rady budú reagovať na informácie, ktorými bola spochybnená nezávislosť vysielania verejnoprávnej inštitúcie.

„Gin z fľaše bol vypustený, to je fakt. Riešeniu tejto situácie neprospieva ani bagatelizovanie, ale ani vynášanie odsudzujúcich rozsudkov,“ vyzval šéf rady, aby poslanci pristúpili k situácii zodpovedne a pomohli ju vyriešiť.

Pozrite si Kočnerovu tlačovku, na ktorej hovoril o spomínanej komunikácii medzi Grendelom a novinármi:

01 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 02 - Modified: 2024-02-14 12:12:52 - Feat.: - Title: Matovičovci apelujú na prezidentku, aby nemenovala Gašpara za šéfa SIS. Ani Kováč nevymenoval Lexu, vravia 03 - Modified: 2024-01-26 16:18:01 - Feat.: - Title: Avizované zmeny pri Trestnom zákone sú len smiešne sľuby, tvrdí Grendel. Opozícia plánuje ďalšie protesty 04 - Modified: 2023-10-31 17:11:04 - Feat.: - Title: Fica zaujíma len ovládnutie polície a zníženie trestov za korupciu, tvrdí poslanec Grendel 05 - Modified: 2023-10-08 10:29:42 - Feat.: - Title: Musíme čo najskôr vymeniť Ódorovu vládu. V pondelok sa má stretnúť Fico s Pellegrinim a Dankom, tvrdí Taraba
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:28