TASR
StoryEditor

Matovič vracia úder Dankovi: Trpí diktátorskými chúťkami, podávam trestné oznámenie

28.10.2016, 15:00
Autor:
TASRTASR
Matovič obvinenia odmieta a poukazuje na to, že Danko zverejnil len časť jeho výrokov.

Líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič podáva na predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) trestné oznámenie za spáchanie trestného činu krivého obvinenia.

Dopustiť sa ho mal podľa Matoviča tým, že ho obvinil z hanobenia národa a rasy v pléne, hoci k tomu nedošlo.

Matovič obvinenia odmieta

Obvinenie Danko podložil Matovičovými výrokmi v pléne ohľadom Židov v koncentračných táboroch. Matovič obvinenia odmieta a poukazuje na to, že Danko zverejnil len časť jeho výrokov.

Danko na svojej tlačovej konferencii pustil záznam z pléna, kde Matovič hovorí:

"Je to to isté, ako kebyže si v koncentračnom tábore povedia, že zahrajú si futbalový zápas Židia a dozorcovia. A zrazu tí dozorcovia povedia, že ale my sme dozorcovia, tak náš šéf koncentráku bude rozhodcom. Je to presne taká istá zvrátenosť. My ako opoziční poslanci alebo ako opozícia ťaháme v tomto mieste za kratší povraz. Tak ako Židia v koncentráku."

Podľa Matoviča však nejde o celý záznam. Danko z neho podľa opozičného poslanca odstrihol vety, ktoré nasledovali ďalej:

"Prepáčte mi to prirovnanie, ale asi inak to nepochopíte. Tak ako Židia v koncentráku mali možno jediné právo dýchať vzduch, tak my ako opozícia máme jediné právo v tomto parlamente hovoriť. O ničom inom nerozhodujeme. Toto jediné právo nám idete zobrať."

Matovič svoj prejav predniesol v rozprave ku koaličnej novele rokovacieho poriadku, ktorá zavádza časové obmedzenia pre poslancov, podpredsedov parlamentu a ministrov. Tiež prináša viaceré zákazy.

Klasická slovná metafora

Matovič tvrdí, že jeho výroky sú "klasickou slovnou metaforou, ktorá ani náznakom nehanobila Židov, ani nezľahčovala ich utrpenie".

"Práve naopak. Metaforou som chcel poukázať na totalitný prístup Andreja Danka voči opozičnej menšine v Národnej rade," uviedol v reakcii Matovič s tým, že dlhodobo a opakovane verejne odsudzuje spochybňovanie holokaustu poslancami ĽSNS.

"To však nebránilo Andrejovi Dankovi ma verejne krivo obviniť zo spáchania trestného činu hanobenia národa. Chcem sa dôrazne ohradiť k jeho falošnej interpretácii, že som si robil vtipy zo Židov a ich utrpenia v koncentračných táboroch. Danko trpí diktátorskými chúťkami a komplexami," doplnil Matovič, ktorý vidí za Dankovým konaním snahu o jeho diskreditáciu.

Danko podáva na Matoviča a poslancov ĽSNS návrh na disciplinárne konanie pre ich výroky ohľadom židovského národa. Riešiť to bude parlamentný mandátový a imunitný výbor.

Danko sa obráti aj na Generálnu prokuratúru SR. Chce prísť s obmedzením poslaneckej imunity na výroky tak, aby mohli byť poslanci potrestaní za hanobenie národov a rasy v pléne. Podľa Danka sa uvedení poslanci svojimi výrokmi vysmievajú zo Židov.

01 - Modified: 2024-04-13 11:16:30 - Feat.: - Title: Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol šéfom Národnej rady Danko, vyhlásil Fico 02 - Modified: 2024-02-26 23:16:53 - Feat.: - Title: Prezidentský palác chceli obsadiť mimozemské sily aj „eštebák“. O post sa uchádzali mnohé výstredné mená 03 - Modified: 2024-02-02 11:34:08 - Feat.: - Title: Danko vyjadril plnú podporu Šimkovičovej. Som rád, že peniaze nedáva na dúhové pochody, povedal 04 - Modified: 2024-01-15 16:36:51 - Feat.: - Title: Polícia kryje Danka, každý iný vodič by fúkal hneď po nehode, znie z SaS 05 - Modified: 2024-01-14 14:35:42 - Feat.: - Title: KDH chce dôkaz. Vyzýva rezort vnútra, aby zverejnil, či sa Danko podrobil skúške na alkohol
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:47