TASR
StoryEditor

Odovzdali Biele vrany. Jednu získal bloger, ktorý ide po krku extrémistom a konšpirátorom

17.11.2016, 17:30
Autor:
rdurdu
Dnes boli slávnostne odovzdané Biele vrany, ocenenia za občiansku odvahu.

Aliancia Fair-play a VIA IURIS dnes odovzdali ocenenia občianskej aktivity - Biela vrana. Laureátmi sa stali učiteľka Monika Podolinská, bloger Ján Benčík a somálska utečenkyňa Khadra Abdile s charitatívnou pracovníčkou Emíliou Trepáčovou, vyplýva z tlačovej správy.

Podľa organizátorov spája tohtoročných laureátov odvaha ísť proti prúdu a prekračovať hranice seba a svojho spoločenstva.

Učiteľka v rómskej škole

Monika Podolinská je bývalá riaditeľka čisto rómskej školy z Muránskej Dlhej Lúky, obci neďaleko Revúcej. Škola pod jej vedením pracovala s deťmi na báze individuálneho prístupu a tento prístup si zanechala aj po jej odchode. Škola sa zapojila do viacerých projektov a súťaží a dosahuje veľmi dobré výsledky. 

Bielu vranu získala za vytrvalú a oddanú pomoc rómskym deťom napriek nepriazni spoločnosti i časti komunity.

Bloger na dôchodku

Druhým oceneným je Ján Benčík, ružomberský dôchodca, ktorý vo svojich blogoch rozkrýva správanie neonacistov, extrémistov a konšpirátorov na slovenskej scéne. Údaje čerpá najmä z Facebooku, doteraz napísal 60 článkov. Ak je to potrebné, chodí Benčík vypovedať pred vyšetrovateľov. Pre svoju aktivitu čelí vyhrážkam i zosmiešňovaniu.

Ocenenie si vyslúžil za monitorovanie a rozkrývanie extrémistov napriek vyhrážkam.

Utečenkyňa a pracovníčka charity

Poslednými laureátkami sú Khadra Abdile a Emília Trepáčova. Khadra ušla v roku 2013 zo Somálska, u nás získala humanitárny azyl. Pre svoj pôvod a vieru čelí na Slovensku urážkam, niekoľkokrát bola napadnutá. Pri jednom z útokov jej pomohla pracovníčka Slovenskej katolíckej charity Emília Trepáčová, ktorá bola sama napadnutá.

Obe ženy získali Bielu vranu za vzájomnú solidaritu a toleranciu.

Laureátov 9. ročníka vybrala Rada Bielej vrany, ktorej členmi pre tento ročník boli filozof Fedor Blaščák, historik Ivan Kamenec, bývalý sudca Ústavného súdu SR a Európskeho súdneho dvoru Ján Klučka, kazateľ Daniel Pastirčák a Zuzana Števulová, predsedníčka Ligy za ľudské práva.

V Rade majú zastúpenie aj Aliancia Fair-play a VIA IURIS.

01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-02 11:08:59 - Feat.: - Title: Poznáme víťaza ankety Svetové auto roka 2024. Kórejský obor získal dve ocenenia 03 - Modified: 2024-03-10 22:39:42 - Feat.: - Title: Ocenenie Skutočný človek získal riaditeľ Depaul Slovensko Jozef Kákoš 04 - Modified: 2024-02-16 10:22:10 - Feat.: - Title: O Európsky strom roka sa uchádza aj vyše 500-ročný dub zo Slovenska. Zahlasovať zaň môžeš ešte pár dní 05 - Modified: 2024-02-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá kráľovná získala dánskeho Oscara za film o zvádzaní. Popri panovníckych povinnostiach ušila desiatky kostýmov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:00