Janka Cigániková
StoryEditor

Konšpiračný web šíri klamstvo o poslankyni SaS. Okrem stoviek ľudí sa nachytal aj Blaha zo Smeru

25.11.2016, 21:18
Prekrútené vyjadrenie spustilo vlnu nenávistných komentárov na adresu poslankyne.

Poslankyňa SaS Janka Cigániková je v parlamente prvé volebné obdobie, preto možno mnohým jej meno veľa nehovorí. Keď však pripomenieme, že v rámci predvolebnej kampane ukázala nohavičky, viacerí si spomenú. 

Okrem tohto kontroverzného počinu sa zviditeľnila najmä tým, že jej správanie v parlamente leží v žalúdku jeho šéfovi Andrejovi Dankovi. Ďalším poznávacím znamením, čo vzhľadom na jej členstvo v SaS nie je žiadnym prekvapením, je ostrá kritika Smeru a ostatných strán vládnej koalície.

"Málo zarábajúci ľudia sú ťuťmáci"

Teraz ju zviditeľnil aj známy konšpiračný web hlavnespravy.sk, ktorý o nej uverejnil článok. Ten je založený na Cigánikovej vyjadrení, ktoré zaznelo v utorok 22. novembra v parlamentnej rozprave k zmrazovaniu platov ústavných činiteľov.

Titulok článku znie: „Janka Cigániková (SaS): Málo zarábajúci ľudia sú ťuťmáci. My, poslanci, si zaslúžime vyššie platy“. V perexe sa potom píše, že poslankyňa liberálov „bežných ľudí zarábajúcich menej nazvala ťuťmákmi“.

Problémom však je, že to nie je pravda. Cigániková nič také nepovedala. Keďže portál nrsr.sk zverejňuje všetky vyjadrenia poslancov, ktoré vyslovia v parlamente, nie je problém konkrétny výrok Cigánikovej nájsť. A znie nasledovne:

„Ja by som chcela, aby poslanci, ministri ... mali vyšší plat ... Aby sme do tohto parlamentu si sadli ľudia, ktorí niečo v živote dosiahli, niečo dokázali, ktorí dnes možno zarábajú 10 tisíc eur, možno viacej a zarábajú tie peniaze preto, lebo boli vo svojom živote veľmi šikovní. Dokázali vytvoriť firmu, dokázali zamestnať ľudí, dokázali tú firmu viesť ... a vedia aké to je, čo je to podnikať, čo je viesť niečo. Takýmto spôsobom, pre týchto ľudí, ktorí dnes zarábajú tisíce, pre tých je ten plat, ktorý sa poslancovi ponúka, pre takéhoto človeka je to smiešny plat. Samozrejme pre nejakého ťuťmáka, ktorý v živote nič nevytvoril, ktorý sa narodil so zlatou vidličkou v zadku ... pre toho je to možno atraktívne, ale ja by som chcela, aby sem chodili šikovní manažéri, ktorí budú rozhodovať o tom, ako sa v tejto krajine bude dariť.“

Inkriminované vyjadrenie Cigánikovej je vo videu od času 1:50:

Cigániková: Myslela som poslancov Smeru

Samotná Cigániková to na svojom facebookovom profile uvádza na pravú mieru. Tvrdí, že „ťuťmákmi“ myslela poslancov Smeru. Pretože „za celé volebné obdobie nepovedia ani slovo, len plnia príkazy,“ dodala.

Zlatou vidličkou v zadku myslela to, že v parlamente sú len vďaka známostiam, píše ďalej v statuse.

Nachytal sa aj Blaha

Článok vyvolal pomerne veľkú odozvu a je najčítanejším na portáli hlavnespravy.sk za posledných sedem dní. Z Facebooku má v čase písania nášho článku takmer 250 zdieľaní.

Okrem toho článok komentovali stovky ľudí, na webe hlavnespravy.sk je už vyše 800 a na ich Facebooku vyše 200 komentárov. Vzhľadom na povahu dezinformácie ide o vlnu často veľmi vulgárnych a nenávistných komentárov na adresu poslankyne.

Poslanec Smeru Ľuboš Blaha neodolal a na tejto vlne sa zviezol tiež. Na svojom Facebooku si Blaha osvojil prekrútenú verziu a doslova o Cigánikovej napísal: „V parlamente označila všetkých bežných pracujúcich ľudí, ktorí nezarábajú tisíce eur a nezaložili firmu - za ťuťmákov“.

Následne ju označil za „nohavičkovú kráľovnú“ a dodal, že podľa nej hodnoty tvoria „iba podnikatelia a zbohatlíci. Robotníci a bežní ľudia, to sú pre ňu ťuťmáci, ktorí sa narodili so zlatou vidličkou v zadku". Blaha svoj status ukončil veľavravne: "Sú chvíle, kedy sa mi chce z SaS reálne grcať."

01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 03 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 04 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:11