Premiér Robert Fico a prezident Andrej KiskaTASR/M. Baumann
StoryEditor

Nadácia zakladateľa Esetu reaguje na Fica: Jeho slovný útok je len odpútaním pozornosti

28.11.2016, 16:40
Autor:
TASRTASRlmlm

Nadácia Zastavme korupciu sa ostro ohradila voči výrokom premiéra Roberta Fica, že bola evidentne účelovo politicky založená.

Nadácia, ktorú založil v roku 2012 zakladateľ Esetu Miroslav Trnka spoločne s Michalom Bláhom reagovala na Ficove slová  v diskusii v televízii TA3, ktorý tvrdil, že k spomínanej nadácii má blízko prezident Andrej Kiska. „Je to príprava na jeho politickú stranu," povedal Fico.

Nadácia: Fico by mal ctiť pravidlá

Podľa nadácie by mal premiér ako právnik ctiť pravidlá. 

Pravidlom pri vznesení obvinenia je, že žalujúci predloží dôkazy, ktoré podporujú jeho podozrenie. Premiér nepredložil nič. Jeho slovný útok na zakladateľov Nadácie a prezidenta Slovenskej republiky vnímame ako snahu odpútať pozornosť od prípadu 23-miliónového nákupu vybavenia Nemocnice sv. Michala, o ktorom sme informovali minulý týždeň a ďalej sa mu venujeme," ohradila sa v reakcii na sociálnej sieti organizácia.

Podľa nej sú premiérove obvinenia tiež nenáležitým spochybňovaním osobnej integrity zakladateľov Nadácie - Miroslava Trnku a Michala Bláhu, „ktorí si vysokú dôveryhodnosť v očiach verejnosti na rozdiel od pána Roberta Fica získali poctivým podnikateľským príbehom."

Podľa nadácie sa slová Fica nedajú označiť ani len za konšpiračnú teóriu, keďže pri nej sa nepreukázanými hypotézami či vymyslenými tvrdeniami vysvetľuje reálna udalosť.

"Tvrdenie o založení Nadácie z politických dôvodov však nemá s realitou nič spoločné."

Trnka svoj postoj meniť nebude

Nadácia dodáva, že Miroslav Trnka viackrát povedal, že nikdy nezvažoval vstup do politiky a na tomto postoji nebude nič meniť ani v budúcnosti.

Nadácia Zastavme korupciu minulý týždeň poukázala na predražený nákup zdravotníckeho vybavenia nemocnice Sv. Michala v Bratislave, ktorá patrí pod Kaliňákov rezort. Nadácii sa podarilo porovnať asi 89 položiek.

Jej šéf Pavel Sibyla označil za neštandardné, aby sa celé zdravotnícke vybavenie nemocnice nakupovalo cez jeden tender s tým, že ho dodá jedna firma. V tomto prípade to bola spoločnosť E-BA tpz, upozornil.

Riaditeľ nemocnice Marián Križko označil na brífingu informácie šírené nadáciou označil za politicky motivované.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 11:56