Lucia ŽitňanskáTASR/M. Baumann
StoryEditor

Anonym poslal Žitňanskej nebezpečnú zásielku. V liste píše o smrti prokurátorov a policajtov

29.11.2016, 12:29

Anonym, ktorý poslal minulý týždeň list ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej, v ňom písal, prečo rozposlal obálky s rádioaktívnym obsahom na viacero adries.

Informácie z listu priniesol portál aktuality.sk.

Reakcia na dianie od roku 1989

Hovorca policajného prezídia Michal Slivka zásielku na ministerstve spravodlivosti potvrdil.

Dodal, že podľa predbežných informácií mala obsahovala potenciálne nebezpečný materiál, ktorý môže pri vdýchnutí alebo požití ohroziť zdravie.

Portál informuje, že anonym v liste hovorí o tom, ako už v roku 2015 poslal nebezpečné obálky pracovníkom justície, prokuratúry a do kontaktu sa s nimi mali dostať aj policajní funkcionári v Košickom a Prešovskom kraji. Anonym tvrdí, že prišli s nebezpečnou látkou do kontaktu a že ich do dvoch rokov zabije.

Dôvodom, prečo neznámy páchateľ listy posiela, má byť reakcia na dianie od roku 1989 doteraz. 

Prvú podozrivú zásielku prijal 7. novembra Okresný súd v Poprade, ďalšiu 8. novembra Okresný súd v Považskej Bystrici. V utorok (22.11.) bola podobná obálka doručená do podateľne ministerstva spravodlivosti a v stredu (23.11.) aj na Okresný súd v Kežmarku a Krajské riaditeľstvo policajného zboru v Prešove, zosumarizoval Gašpar.

NAKA prípad vyšetruje ako teroristický čin

Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra, ktorá má podozrenie zo spáchania trestného činu terorizmu a niektorých foriem účasti na terorizme v súbehu s trestným činom nedovolenej výroby a držania jadrových materiálov a rádioaktívnych látok.

Páchateľom v prípade preukázania viny hrozí trest 20 až 25 rokov, prípadne doživotie.

Pristupujeme k tomu s veľkou vážnosťou, lebo vývoj by mohol gradovať,“ uviedol policajný šéf Tibor Gašpar na brífingu minulý týždeň  tým, že v prípade prvých troch obálok sa množstvo do nich umiestnenej rádioaktívnej látky postupne zvyšuje. Hodnoty vonkajšej radiácie však podľa šéfa polície neboli nebezpečné. „Nejde o jadrový útok, ako to uviedli niektoré médiá,“ upokojil verejnosť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:34