StoryEditor

Smer si zvolil. Fico zostáva predsedom, vo vedení strany sú dvaja nováčikovia

10.12.2016, 09:10
Podľa očakávaní skončili na podpredsedníckom poste Dušan Čaplovič a Pavol Paška.

Robert Kaliňák ostáva podpredsedom strany Smer-SD aj na ďalšie funkčné obdobie. Rozhodli o tom dnes delegáti pracovnému snemu Smeru-SD v Prešove, keď Kaliňákovi v tajnej voľbe odovzdali 318 hlasov. Predseda strany Robert Fico (359), ktorý nemal protikandidáta, ostáva naďalej lídrom.

Druhú najvyššiu stranícku funkciu budú aj naďalej zastávať Peter Pellegrini (348 hlasov), Peter Kažimír (345) a Marek Maďarič (311). Novými podpredsedami strany sa dnes stali Juraj Blanár (311) a Peter Žiga (300), ktorí vo funkciách nahradili Pavla Pašku a Dušana Čaploviča. Obaja však boli zvolení do straníckeho predsedníctva.

Priebeh snemu strany Smer si môžete pozrieť tu (video spustíte kliknutím na obrázok):

Smer má snem v Prešove 16:00 Snem skončil Snem Smeru skončil. Predseda strany Robert Fico obhájil svoju pozíciu a zároveň povedal, že Smer končí s politicky korektným vyjadrovaním, pre ktoré podľa Fica strácali politické body. Na sneme viackrát hovoril o razantnejšom prístupe k riešeniu rómskej problematiky a vyjadril sa, že bude sledovať a tvrdo kritizovať prešľapy médií. Strana si zároveň zvolila dvoch nových podpredsedov. Stali sa nimi predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár a minister hospodárstva Peter Žiga. Náš online prenos sa končí. Ďakujeme Vám za pozornosť.

Zdroj: HN/Martin Sliz
15:42 Rozkol v strane nie je Po časti prístupnej médiám opustila snem europoslankyňa Smeru Monika Flašíková Beňová. Robert Fico však odmieta rozkol v strane. "Nikto jej nebránil, mohla vystúpiť a povedať, čo chcela. Pre mňa je rozhodujúce, že všetci kandidáti na podpredsedov boli zvolení absolútnou väčšinou," povedal Fico 15:40 Pôda len pre domáce firmy Zahraničné firmy budú zrejme ťažšie nadobúdať slovenskú pôdu. "Je záujem predložiť novelu ústavy, ktorá výrazne znemožní nadobúdanie poľnohospodárskej pôdy zahraničným právnickým osobám," vyhlásil Fico. 15:38 Fico chce dosiahnuť minimálnu mzdu 500 eur skôr, ako plánoval Predseda Smeru Robert Fico posunul o rok záväzok dostať minimálnu mzdu na úroveň 500 eur. Pôvodne jeho vláda plánovala túto úroveň dosiahnuť do roku 2020, teraz by sa tak malo stať už v roku 2019. 15:32 "Už nie je najväčšia výzva nezamestnanosť" "Už nie je najväčšia výzva nezamestnanosť, ale najmä výška odmeny za prácu. Urobíme všetko pre to, aby minimálna mzda bola na úrovni aspoň 500 eur od januára 2019. Budú pripravené aj kvalitnejšie pravidlá kolektívneho vyjednávania umožňujúce presadzovať oprávnené mzdové požiadavky," vyhlásil predseda Smeru-SD. 15:27 Smer predstaví nový politický program "Berúc na zreteľ vývoj sveta sme rozhodli vytvoriť nový politický program. Predstaví ho o rok pracovná komisia na čele s Marekom Maďaričom," povedal šéf Smeru-SD. Zároveň deklaroval plnenie februárového sľubu, že do konca roku 2020 bude vytvorených 100-tisíc nových pracovných miest. 15:25 Začína sa tlačovka po sneme Smeru Pri príchode Roberta Fica a podpredsedov strany medzi novinárov sa postavil jeden starší muž a začal tlieskať. 15:03 Sú známe výsledky. Smer si zvolil dvoch nových podpredsedov, Fico zostáva predsedom Smer si zvolil svojich podpredsedov. Juraj Blanár dostal 311 hlasov, Robert Kaliňák 318, Peter Kažimír 345, Marek Maďarič 311, Peter Pellegrini 348 a Peter Žiga 300. Predsedom strany aj naďalej ostáva Robert Fico, ktorého podporilo 359 delegátov. 14:45 Takto sa Robert Fico lúčil s Dušanom Čaplovičom, ktorý na poste podpredsedu Smeru končí
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
14:32 "Snem mafie Smer NSDPH" Delegátov snemu strany Smer vyprevádzal na obed aktivista s transparentom s nápisom "Snem mafie Smer NSDPH". Členom strany sa to nepáčilo a dali to aj najavo. Viac si o tom prečítajte TU.
Zdroj: HN/Marek Nemec
14:17 Je snem zbytočný, ak zostane Robert Kaliňák vo funkcii? pýtali sme sa členov Smeru
14:09 Ondruš: Je to dobrá nominácia "Podľa mňa je to dobrá nominácia. Sú to ľudia z praxe, obaja krajskí predsedovia strany. Ja som ich oboch volil," povedal o nových kandidátoch na podpredsedov - Jurajovi Blanárovi a Petrovi Žigovi štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš. Blanár a Žiga by mali nahradiť vo funkciách podpredsedov Dušana Čaploviča a Pavla Pašku, ktorí sa rozhodli nekandidovať. 14:08 "Kaliňák má plne moju dôveru" "Myslím si, že Robert Kaliňák má zostať podpredsedom a má plne moju dôveru. To znamená, že nesúhlasím s pani Flašíkovou-Beňovou," odpovedal poslanec Smeru Peter Šuca na otázku HN, či súhlasí s europoslankyňou Monikou Flašíkovou-Beňovou v tom, že ak minister vnútra Kaliňák zostane vo funkcii, snem nemá zmysel.
Zdroj: HN
14:01 Jarjabek: Nezdieľam hodnotový systém pani Flašíkovej "Ja nezdieľam hodnotový systém pani Flašíkovej, ja zdieľam hodnotový systém svoj. A myslím si, že tento snem nie je o personálnych veciach len, hoci aj. A je v prvom rade o nadobudnutí nového sebavedomia Smeru," povedal pre HN poslanec Smeru Dušan Jarjabek. 13:53 Bude sa diskutovať za zatvorenými dverami Delegáti strany sa po obednej pauze vracajú späť na snem. Po prestávke budú za zatvorenými dverami diskutovať.
Zdroj: HN
12:56 Koniec oficiálnej časti Robert Fico po oznámení kandidátov na zloženie predsedníctva strany či rozhodcovskej komisie ukončil svoj prejav. Tým sa končí aj oficiálna časť snemu, na ktorú mali prístup médiá. Predseda poslaneckého klubu Smeru Martin Glváč na záver dáva delegátom technické informácie, ako voliť. 12:52 Paška nebude kandidovať Robert Fico oficiálne oznámil, že ani Pavol Paška, ktorý je dnes ešte stále podpredseda Smeru, nebude, rovnako ako Dušan Čaplovič, kandidovať na tento post. S Paškom aj Čaplovičom sa po vychválení ich aktivít z minulosti objal. Delegáti zatlieskali. Robert Kaliňák teda zostáva aj naďalej podpredsedom Smeru. 12:47 Hostia dorečnili Slovo mal Ján Lipiansky, predseda Jednoty dôchodcov. Posledným rečníkom bol predseda Ústrednej rady Zväzu protifašistických bojovníkov Pavol Sečkár. 12:28 Dvonč poďakoval za úsilie Šéf ZMOS-u Jozef Dvonč poďakoval vláde za spoluprácu. Ako primátor Nitry ocenil úsilie premiéra Fica, ministra financií Kažimíra a štátneho tajomníka Stromčeka za príchod veľkej investície v podobe automobilky Jaguar.  12:18 Pri rečníckom pulte sa striedajú lídri odborárov 12:00 Fico vyznamenal aj prezidenta KOZ Predstavitelia strany Smer ukončili svoje úvodné reči a snem sa preklopil k ďalšiemu bodu programu - odovzdávaniu zlatých odznakov, ktorými predseda strany Fico vyznamenáva ľudí za zásluhy. Ocenenie dostali štyri ženy a piati muži z jednotlivých krajov Slovenska. Je medzi nimi aj prezident Konfederácie odborových zväzov Jozef Kollár. 11:52 Vystúpil aj Robert Kaliňák. Taktiež sa zameral na Rómov Ani minister vnútra Robert Kaliňák neobišiel tému Rómov a ľudí, ktorí "žijú zo sociálnych dávok". Kritizuje mimovládne organizácie, ktoré údajne bránia štátu robiť opatrenia voči nim. "Polícia je bezmocná, pretože ich chránia neziskové organizácie," vyhlásil Kaliňák.
Zdroj: Youtube
11:39 Opatrovateľom viac "Cieľ je jasný, do konca tohto volebného obdobia dosiahnuť, aby sme sa dostali na úroveň minimálnej mzdy," hovorí Richter o tom, čo by chcel dať opatrovateľom v domácnosti. Od prvého januára sa príspevok pre nich zvýši z 220 na 247 eur mesačne. 11:35 K slovu sa dostal aj minister práce Ján Richter Aj minister práce Ján Richter prízvukuje, že vláda chce zvýšiť zamestnanosť medzi Rómami. "Ak sa zo štvorčlennej rodiny jeden z rodičov zamestná, tá rodina by mala mať príjem vyšší o minimálnu mzdu. Pokiaľ dieťa chodí do školy, nech dostáva euro na obed," hovorí Richter.
11:25 Slovo prebral minister financií Kažimír. Chce využívať pozitívnu diskrimináciu "Musíme prestať s politikou vytvárania najlepších podmienok pre všetkých," hovorí minister financií Peter Kažimír. Pozitívne diskriminovať, čiže zvýhodniť chce najmä zaostalejšie regióny Slovenska. "To, čo považujem za najvážnejší problém, sú regionálne rozdiely. Odtrhnutie sa úspešného západu od stredu a východu krajinu," dodal.
Zdroj: Youtube
11:16 Fico ukončil prejav "Hlavně se neposrat," ukončil predseda Fico svoj prejav citáciou názvu knihy bývalého českého premiéra Mirka Topolánka. 11:12 Poriadky v rómskych osadách Robert Fico chce dosiahnuť, aby si Rómovia v osadách hľadali prácu. "Osobne sa budem stavať za policajný zbor, budem sa hádať s pani Dubovcovou aj medzinárodnými organizáciami, ale musíme urobiť poriadok v rómskych osadách," vyhlásil predseda Smeru. Za dôležité označil aj urobenie poriadku v rómskych osadách. "Vyrastá ďalšia generácia, ktorá nechce pracovať. Treba reštriktívne opatrenia," povedal Fico s dôvetkom, že len zneužívanie sociálneho systému sa tolerovať nebude. Okrem toho chce zaviesť plánovanie a presadzovať, aby mal štát možnosť zasiahnuť do obsahu, ktorý ponúkajú školy. 11:04 Fico sa pýta, prečo robotníci na Slovensku zarábajú menej "Toto nech mi niekto vysvetlí," hovorí Fico na margo toho, že robotník v bratislavskom Volkswagene zarába podľa neho tretinu z toho, čo robotník "možno s nižšou produktivitou práce" v západnej Európe. 10:57 Sme na sneme Smeru, píše OĽaNO na Facebooku 10:57 Koniec politickej korektnosti Na dnešnom sneme bude Smer rozhodovať o svojom vedení vrátane predsedu. Na túto funkciu opätovne kandiduje Robert Fico. "Rok 2017 by som označil ako rok podstatne otvorenejšej reči zo strany predstaviteľov Smeru-SD. Môžete to označiť ako rok konca politickej korektnosti," povedal predseda Smeru Fico. Podľa neho je načase, aby aj štandardné politické strany prestali využívať politicky korektné vyjadrenia, lebo na tom v boji proti extrémistom strácajú v ich prospech politické body. 10:51 "Spohodlneli sme" "Musíme si priznať, že sme spohodlneli," povedal Fico pred delegátmi strany a pripomenul, že by členovia strany mali chodiť viac medzi ľudí, aby šírili svoju predstavu o Slovensku. Médiá kritizoval, že o Smere nepíšu pravdu a takéto výjazdy medzi ľudí by mohli pomôcť presvedčiť ľudí o politike Smeru. 10:43 Fico hájil Lajčáka Fico sa pustil do obhajoby ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ktorý čelí podozreniam z možného predraženia podujatia na predstavenie loga slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. "Bol by som rád, keby mi médiá vysvetlili, o čo na tom ministerstve zahraničných vecí išlo?" Ministerstvo pri zabezpečení podujatia využilo výnimku z verejného obstarávania, vďaka ktorej nemuselo urobiť na podujatie súťaž. Urobilo len prieskum trhu medzi tromi firmami. Dodnes odmieta zverejniť, ktoré dve ďalšie firmy boli zaradené do prieskumu. 10:36 Umelý nepriateľ "Budeme sa tváriť ako slepí a umelo popierať, že Slovensko má silné katolícke zázemie?" pýta sa Fico na sneme. Zároveň sa vyjadril, aby sme nehľadali v Rusku umelého nepriateľa. Pre vojnu na Ukrajine sú na Rusko zo strany Európskej únie uvalené sankcie, ktoré schválilo aj Slovensko. 10:27 Odvolanie na opozičný denník Premiér Fico sa pri hodnotení dôveryhodnosti vlády odvolal na "opozičný denník", ktorý ukázal, že dôveryhodnosť vlády stúpa. V poslednom čase však viackrát hovoril o tom, že médiá klamú. 10:25 Fico hodnotí vládu Fico na úvod svojej reči poďakoval predsedom SNS a Mosta-Híd Andrejovi Dankovi a Bélovi Bugárovi za korektné vzťahy vo vláde. "Nebudem si drať jazyk opisom opozičných strán, lebo všetci vieme, s kým máme dočinenia," hovorí Fico.
Zdroj: Youtube
10:18 Prišiel aj Pavol Paška Na pracovnom sneme je prítomný aj zatiaľ podpredseda strany Smer Pavol Paška, ktorý neprišiel na jesenný programový snem. Práve o Paškovi sa dlhšie hovorí, že toto by mohol byť jeho posledný snem, kde je ako podpredseda strany. 10:17 Delegáti schválili rokovací a pracovný poriadok 10:13 Žiadni zahraniční hostia "Nášho snemu sa zúčastňujú aj naši predstavitelia a s našou podporou zvolení predsedovia samosprávnych krajov," hovorí Fico. Okrem toho privítal menovite aj primátorov krajských miest, ktorí kandidovali s podporou Smeru. Okrem nich sú prítomní aj zástupcovia odborov a dôchodcov. Na sneme nie sú oproti programovej konferencii, ktorá sa konala na jeseň, prítomní žiadni zahraniční hostia. 10:12 Robert Fico otvoril snem Premiér a predseda Smeru Robert Fico otvoril snem a privítal delegátov. Následne si prítomní videom pripomenuli zosnulých členov strany. 10:01 Beňová: Vedenie strany si musí povedať, čo urobí s poklesom preferencií Od vyslaného redaktora HN Martina Sliza: Europoslankyňa Smeru Monika Flašíková Beňová zatiaľ nevie, či dôjde k personálnym zmenám, ktoré by mohli zvrátiť prepad Smeru v prieskumoch verejnej mienky. "Vedenie strany si musí povedať, čo urobí s poklesom preferencií. Môžeme o tom veľa hovoriť, môžeme si povedať o veciach, ktoré cítime, že sú slabšie. Môžeme si povedať o riešeniach, ktoré by to mohli zvrátiť," povedala Flašíková Beňová. 10:00 Plagát známy z parlamentu, kde ho rozprestrel Igor Matovič Prišli ďalší ľudia protestujúci proti politike Smeru.
Zdroj: HN/Martin Sliz
09:45 Prejavy Fica a ministrov V rámci oficiálneho programu snemu je po otvorení naplánovaný 50-minútový príhovor Roberta Fica k "činnosti strany Smer-SD a k stratégii postupu strany v ďalšom období". Následne vystúpia jednotliví členovia vlády za Smer-SD a budú hovoriť o svojich prioritách pre budúci rok. 09:42 Voliť sa bude aj predseda. Kandidát je jeden Popoludní sa bude voliť predseda strany, pričom Fico nemá protikandidáta, ako aj stranícki podpredsedovia. Delegáti rozhodnú aj o nových členoch predsedníctva. 09:31 Na členov Smeru čaká muž s transparentom
Zdroj: HN/Martin Sliz
09:30 Muž prišiel sám protestovať: Táto vláda sa potáca od jednej kauzy k druhej Od vyslaného redaktora HN Martina Sliza: "Prečítal som si Vagovičovu knihu a prišiel som sem. Táto vláda sa potáca od jednej kauzy k druhej," hovorí Richard z Prešova, ktorý prišiel sám protestovať pred snem Smeru.
Zdroj: HN/Martin Sliz
09:25 Koniec Čaploviča a Pašku Vo funkcii podpredsedov skončia Dušan Čaplovič a Pavol Paška. Nahradiť ich majú doterajší šéf žilinského VÚC a predseda strany v tomto kraji Juraj Blanár a šéf Smeru-SD v Košickom kraji a minister hospodárstva Peter Žiga. 09:04 Začíname Ešte 55 minút do začiatku.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 03 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 05 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 05:01