Podpredseda parlamentu Andrej HrnčiarTASR/M. Baumann
StoryEditor

Za rast extrémizmu môžu rozhádaní politici a médiá, tvrdí Hrnčiar

10.12.2016, 16:46
Autor:
TASRTASR

Za rast extrémizmu na Slovensku nemožno viniť vládnu koalíciu, je to problém celého politického spektra a médií. V reakcii na najnovší prieskum Inštitútu pre verejné otázky (IVO) to dnes v diskusnej relácii Sobotné dialógy v Rádiu Slovensko uviedol podpredseda Národnej rady SR Andrej Hrnčiar (Most-Híd).

Tento týždeň prezentovaný prieskum IVO ukázal rast popularity Ľudovej strany Naše Slovensko a jej predsedu Mariana Kotlebu medzi mladými ľuďmi. S jej programom, aktivitami i konkrétnymi krokmi sympatizuje viac ako tretina respondentov vo veku 18 až 39 rokov. Hrnčiar za tým vidí situáciu, v ktorej sa nachádza politická scéna, keď sa zverejňujú iba negatívne správy.

Média podľa neho tento týždeň odignorovali pozitívnu tlačovú konferenciu ich strany venovanú zásadnému zjednodušeniu čerpania eurofondov. „V slovenských médiách v tom čase zaznie informácia, že hrozí vyhynutie žiráf a najmienkotvornejší denník sa venuje tomu, že Igor Matovič rozdáva v parlamente nejaké knihy,“ kritizoval Hrnčiar.

„My sa dokážeme zaoberať sami sebou, hodiny rozprávame o rokovacom poriadku a človek, ktorý žije v Poltári, kde je hladová dolina, nemá na čom chodiť do práce, chodí po rozbitej ceste, nemá robotu, nemá si za čo kúpiť jedlo, si večer zapne televíziu uvidí v parlamente hádky, cirkusové vystúpenia, rozhádanú politickú scénu. A to má veľký vplyv na rast extrémizmu, pretože ľudia sú frustrovaní a prestávajú veriť štandardným politickým stranám,“ mieni podpredseda parlamentu.

Fakt, že sa opozícia musí zaberať v parlamente rokovacím poriadkom je podľa poslankyne Veroniky Remišovej (OĽaNO-NOVA) vina koalície, ktorá prišla s jeho zmenami. Hrnčiarovi vytkla, že už si osvojil rétoriku premiéra Roberta Fica, že za všetko sú zodpovedné zlé médiá.

„Ľudia prirodzene túžia po spravodlivosti a sú frustrovaní z toho, že zákon neplatí na každého rovnako, že sú tu 'naši ľudia', na ktorých sa zákon nevzťahuje, a potom sú tu všetci ostatní, ktorým exekútor klope na dvere aj pre desaťeurovú dlžobu voči štátu,“ ponúkla opozičná poslankyňa svoje vysvetlenie rastúcej podpory pre stranu Mariana Kotlebu.

Podľa predsedu opozičnej strany Sme rodina Borisa Kollára je dôležité, aby sa strany v parlamente zodpovedali svojim voličom a nie sponzorom a oligarchom. „Hlavne týmto sa dá najlepšie bojovať proti extrémizmu. Takéto strany vznikajú práve preto, že tu máme 25 rokov systém, ktorý je na tomto postavený a ľudia to vidia,“ zdôraznil Kollár.

„My budeme bojovať proti extrémizmu len tým spôsobom, že budeme predkladať také zákony, aké sme ľuďom sľúbili pred voľbami. Že to budú hlavne také zákony, ktoré budú v prospech ľudí, ktoré môžu pomôcť státisícom ľudí, aby mohli lepšie žiť,“ doplnil Kollár s tým, že vtedy nebude priestor na extrémizmus.

01 - Modified: 2024-04-07 07:06:49 - Feat.: - Title: hn 02 - Modified: 2024-04-06 12:34:23 - Feat.: - Title: Na nemeckých školách vzrástol počet extrémistických trestných činov 03 - Modified: 2024-04-03 12:28:45 - Feat.: - Title: Kollárovo hnutie Sme rodina podporuje v druhom kole volieb Pellegriniho 04 - Modified: 2024-03-26 15:51:51 - Feat.: - Title: Najvyšší súd prepustil z väzby študenta obvineného z účasti na terorizme 05 - Modified: 2024-03-19 12:43:08 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko ocenilo prácu špeciálnych prokurátorov. Korupcia viac nebude postihovaná, myslí si Remišová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:35