StoryEditor

Beblavý predkladá 28 zákonov. Chce radikálnu zmenu, ktorá ušetrí 200 miliónov

12.01.2017, 09:04
Autor:
TASRTASRlmlm
Beblavý s Macháčkovou chcú zrušiť VÚC. Dlhy podľa poslancov narástli na 370 miliónov eur.

Miroslav Beblavý chce v parlamente presadiť radikálnu zmenu. Spoločne s nezaradenou poslankyňou Katarínou Macháčkovou pred´kladá 28 návrhov zákonov, ktorými by sa bez náhrady zrušili Vyššie územné celky (VÚC).

Podľa Beblavého by tento krok znamenal ušetrenie 200 miliónov eur.

Náš balík obsahuje 28 návrhov zákonov, ktoré sú potrebné pri zániku VÚC. Naša idea je prerozdeliť dnešné komptencie VÚC medzi mestá a obce na jednej strane a štátnu správu na strane druhej."

Beblavý s Macháčkovou navrhujú, aby mestá prevzali zariadenia najmä v oblasti škôl, skociálnych a kultúrnych zariadení.

Opozičná poslankyňa tvrdí, že po pätnástich rokoch existencie možno zhodnotiť, že žiaden zo zásadných cieľov VÚC sa nenaplnil.

"Jedným bolo zníženie regionálnych rozdielov. Tie však buď ostali zachované, alebo sa prehĺbili. Nebol ani naplnený cieľ efektívnejšej správy veci verejných. Počet zamestnancov VÚC sa zvýšil a dlh krajov narástol z nuly na 370 miliónov eur," povedala na dnešnej tlačovej konferencii.

Kraje podľa jej slov nepriniesli ani oživenie demokracie a väčší záujem o správu veci verejných, keďže volieb do VÚC sa zúčastňuje len asi každý piaty obyvateľ.

Vznikne petícia

Beblavý vysvetlil, že kompetencie VÚC by sa mali prerozdeliť medzi obce a mestá na jednej strane a štát na strane druhej. Mestá a obce by mali prevziať napr. školské, sociálne či kultúrne zariadenia, najmä tie, ktoré majú miestny charakter.

Tam, kde mestá nie sú vhodné, malo by mali kompetencie prejsť pod štát. Napr. cesty v správe VÚC by mali prejsť pod Slovenskú správu ciest, avšak okrem tých, ktoré sú v intraviláne miest a obcí.

Pod štát by išli aj kompetencie, ako je územné plánovanie, autobusová doprava, ale aj nemocnice. Podiel VÚC na dani z príjmu fyzických osôb sa má prerozdeliť medzi obce a štát tak, že obce a mestá dostanú 88 percent z výnosu a štát 12.

Beblavý si uvedomuje, že na podporu zmien je potrebných minimálne 90 poslancov. "Strany, ktoré dohromady reprezentujú 85 poslancov, sa v minulosti vyjadrili za zrušenie krajov. Spomenul predstaviteľov Smeru-SD, SaS a Sme rodina. K nim by sa pridali aj štyria nezaradení poslanci okolo Beblavého.

"Nie sme teda ďaleko od ústavnej väčšiny," povedal.

Na podporu svojho návrhu spúšťajú Beblavý a Macháčková aj online petíciu. Cieľom je vytvoriť verejný tlak na presadenie tohto kroku.

Dzurindov "projekt"

VÚC vznikli v roku 2001 za prvej vlády Mikuláša Dzurindu, dovtedy bola SR rozdelená na tri kraje. Vyššie územné celky sú najvyššia územná samosprávna jednotka na Slovensku.

Do ich pôsobnosti patria napríklad cesty II. a III. triedy, stredné školstvo, zdravotnícka sústava či kultúrne ustanovizne. Aktuálne je v parlamente v druhom čítaní spoločný návrh Smeru-SD a Mosta-Híd, ktorý má zmeniť súčasnú dvojkolovú voľbu predsedu VÚC na jednokolovú.

01 - Modified: 2024-04-18 09:46:02 - Feat.: - Title: Samosprávy dostanú v máji celoročný podiel na dani z príjmu firiem, rozhodla Národná rada 02 - Modified: 2024-03-27 11:06:37 - Feat.: - Title: Efekt Taylor Swift. Ako tragédia na jej koncerte prinútila zmeniť v krajine zákony o pitnej vode 03 - Modified: 2024-03-18 15:18:39 - Feat.: - Title: NKÚ zhodnotil ako kraje zvládli transformáciu nemocníc + reakcie z krajov 04 - Modified: 2024-02-06 09:58:52 - Feat.: - Title: Čína popravuje odsúdených na každom rohu. Používa na to aj pojazdné dodávky smrti 05 - Modified: 2024-02-06 09:24:32 - Feat.: - Title: Zdravotníctvo očami samosprávnych krajov: Problémy ambulancií už naozaj treba riešiť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:04