StoryEditor

Rómske občianske hliadky by sa mohli obnoviť do polroka. Primátori si ich pochvaľujú

12.01.2017, 11:22
Autor:
TASRTASR

Fungovanie rómskych občianskych hliadok na Slovensku by sa mohlo obnoviť do polroka. TASR to povedal splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz, v súvislosti s navrhovanými opatreniami na riešenie problému fetovania toluénu v okrese Lučenec.

„Projekt rómskych občianskych hliadok bol stopnutý koncom roka 2015. Pracujeme na jeho oživení a verím, že v prvom polroku sa nám to podarí opäť spustiť,“ uviedol Ravasz, podľa ktorého šlo o veľmi vydarené opatrenie a považuje za škodu, že sa v ňom nepokračovalo.

„Ten pôvodný projekt bol úspešný do takej miery, že isté lokality sa ho rozhodli zafinancovať z vlastných zdrojov. Aj to nám ukazuje, že ide o niečo, po čom je dopyt,“ podotkol s tým, že už polroka hľadajú spoľahlivý zdroj financovania.

„Zdá sa mi, že teraz sme to našli,“ avizoval splnomocnenec a dodal, že jeho úrad zároveň pracuje na tom, aby rozšírili prácu hliadok o drogovú prevenciu.

Pozitívny prínos rómskych občianskych hliadok v minulosti pre TASR potvrdili napríklad primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko či primátor Jelšavy v okrese Revúca Milan Kolesár. Niektoré samosprávy navyše po ukončení projektu udržali činnosť hliadok aj v nasledujúcom období a snažili sa ich financovať z iných zdrojov.

„My vo Fiľakove máme občiansku hliadku už tuším nejakých 12 rokov. Boli sme medzi pioniermi na Slovensku, kde to fungovalo najprv na báze občianskeho združenia s tým, že mesto sa snažilo pomáhať a poskytnúť nejakú prácu ľuďom, ktorí sa takto angažovali. Keď bol potom veľký projekt z európskych zdrojov, samozrejme, sme sa zapojili a mali sme desaťčlennú hliadku,“ uviedol v tejto súvislosti primátor Fiľakova Attila Agócs.

Rómske hliadky mali podľa neho medzi obyvateľmi dobrú odozvu, občas dokonca lepšiu než mestská polícia. „Bolo pre nás veľkou ranou, že sme nevedeli pokračovať v tom počte a objeme, ako sme to už mali zaužívané,“ priblížil primátor s tým, že v súčasnosti hliadkujú už len dvaja až traja členovia.

„Riešime to rôzne, cez projekty úradu práce alebo cez dohody. To však nie je riešením, skôr len predĺžením existencie tohto javu. Veľmi by sme uvítali, keby bolo nejaké mohutnejšie pokračovanie,“ prízvukoval Agócs, podľa ktorého to očakáva aj majoritné obyvateľstvo v meste.

01 - Modified: 2024-03-07 16:15:14 - Feat.: - Title: Raši pokračuje v Ódorovom dedičstve: pošle milióny rómskym hliadkam. Šutaj Eštok mu zas pomôže s kamerami 02 - Modified: 2024-02-28 15:27:45 - Feat.: - Title: Vláda navýši prostriedky na rómske hliadky. Bude bezpečnejšie v osadách a obciach, tvrdí Raši 03 - Modified: 2023-10-20 11:10:24 - Feat.: - Title: Kto bude predsedom KDH? Majerský má podporu, Šimko pokračuje v kandidatúre 04 - Modified: 2023-07-03 13:47:23 - Feat.: - Title: Na podporu rómskych hliadok pôjde z eurofondov 50 miliónov eur. Sú rešpektované, tvrdí Ódor 05 - Modified: 2023-06-15 08:49:57 - Feat.: - Title: Kontroly na južnej hranici by nemali vplyv na nižšiu migrácie, tvrdí Šimko. Mazurek chce policajné kontroly
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 14:53