TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Ľudia okolo Mariána Kočnera ovládli Technopol. Z firmy vyviedli majetok za 20 miliónov eur

18.01.2017, 10:24
Autor:
mvamva
Podozrivými obchodmi sa zaoberá polícia. Marián Kočner tvrdí, že s kauzou nemá nič spoločné.

Marián Kočner bol spájaný už s pôvodnou kauzou Technopol zo začiatku 90. rokov. V súvislosti s ňou bol aj trestne stíhaný, no dostal milosť. Teraz sa spája Kočnerovo meno s podozrivými prevodmi majetku spoločnosti Technopol Servis.

Čo sa stalo v decembri
Podľa zistení portálu Aktuality.sk ovládli ľudia s väzbami na Kočnera firmu Technopol Servis a dvakrát previedli majetok, ktorý spoločnosť vlastnila. Okrem toho získal Kočner dom v Bernolákove, ktorý je tiež súčasťou sporu. Podľa advokátov spoločnosti bol po „nezákonnom prevzatí podľa pripraveného scenára, intenzívne koordinovaným spôsobom a extrémne rýchlo vyvedený majetok v hodnote okolo 20 miliónov eur“.

Nehnuteľnosti spoločnosti Technopol Servis získala novozaložená eseročka REALITY FOND. Jej konateľ Peter Horváth bol v 90. rokoch Kočnerovým obchodným partnerom.

Ako to prebehlo
Celá kauza začala manželskými spormi šéfa spoločnosti Technopol Servis Pavla Páveka. Jeho manželka Denisa Páveková sa ešte v roku 2015 pokúsila ovládnuť firmu a vytiahnuť z nej milióny eur. Po zásahu polície však bola obvinená zo sprenevery akcií a všetky prevody boli zablokované. Tým sa však problémy Pavla Páveka neskončili.

2. decembra 2016 sa konalo valné zhromaždenie firmy Technopol Servis, o ktorom však nevedel Pávek, ani nikto z orgánov firmy. Podnikateľ Jozef Dučák mladší predložil na zhromaždení akcie, ktoré si predtým podvodom prisvojila Denisa Plávková. Podľa právnikov spoločnosti však bolo valné zhromaždenie fingované a držba a predloženie týchto akcií nemohli byť právne relevantné.

Valné zhromaždenie však prešlo, Dučák odvolal dovtedajšie predstavenstvo firmy, zmenil jej sídlo a upravil stanovy tak, že za firmu môže konať aj jeden člen predstavenstva. Tým sa stal Jozef Dučák starší, ktorý figuroval s Kočnerom v kauze pezinská skládka.

7. decembra bol majetok spoločnosti predaný firme VertiCom, ktorú vlastní advokát Andrej Šabík, známy z kauzy Glance House, s ktorou je spájaný aj Marián Kočner. Už o deň neskôr majetok kúpila novozaložená eseročka REALITY FOND, ktorú ovláda Peter Horváth. Ten je tiež prepojený s Kočnerom, podnikal s ním v 90. rokoch.

Ako sa to skončí
Celým prípadom sa zaoberá súd, ktorý rozhodne, komu patrí majetok Technopolu. Podľa zistení Aktuality.sk má záložné právo na nehnuteľnosti Privatbanka, ktorá poskytla firme REALITY FOND päťmiliónovú pôžičku.

Marián Kočner tvrdí, že s celým prípadom nemá nič spoločné. Okrem personálnych prepojení ho však s kauzou spája aj skutočnosť, že sa stal vlastníkom domu v Bernolákove, ktorý predtým vlastnila Denisa Plávková. Tá je momentálne majiteľkou spoločnosť Technopol Services, ktorá prevádzkuje budovu Technopolu.

01 - Modified: 2023-02-24 09:08:15 - Feat.: - Title: Exsudkyňa Repáková z akcie Búrka spoznala trest. Dostala trojročnú podmienku 02 - Modified: 2022-05-03 11:14:02 - Feat.: - Title: Žilinka si nevšimol žiadne mimoriadne okolnosti v čase, keď sa pripravovala jeho vražda, vypovedá na súde 03 - Modified: 2022-05-03 14:24:45 - Feat.: - Title: Vraždy prokurátorov: Palermo v Piešťanoch, samopal vraj kúpili na benzínke 04 - Modified: 2022-05-01 07:50:32 - Feat.: - Title: V utorok má na súde v Pezinku pokračovať proces v kauze vraždy Kuciaka 05 - Modified: 2022-04-14 07:45:32 - Feat.: - Title: Na súde sa opätovne začal proces v kauze vraždy Kuciaka a jeho snúbenice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:33