StoryEditor

Šéf regulačného úradu má skončiť. Pre predražené energie

24.01.2017, 09:08
Autor:
vanvan
Ceny energií mali mnohým odberateľom radikálne narásť. Dôvodom je nová vyhláška regulačného úradu, ktorého predsedom je Jozef Holjenčík.

Od nového roka sa mnohí odberatelia sťažujú na predražené energie. Dôvodom je nová vyhláška Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorá platí od začiatku januára. Tá zamiešala tarifnými skupinami na odber elektriny a plynu, ale aj distribučnými poplatkami, ktoré sú skryté v ich cene. Pre niektorých odberateľov to znamenalo drahšie energie aj o stovky percent. Dnes to vyzerá, že predseda regulačného úradu, ktorý má byť za vzniknutý chaos zodpovedný, odstúpi zo svojej funkcie. Informoval o tom portál venergetike.sk s odvolaním na dva od seba nezávislé anonymné zdroje z prostredia úradu. Práve o jeho odstúpení majú v súčasnosti rokovať aj vládni činitelia. Regulačný úrad tieto špekulácie nateraz odmieta. „Nebudeme to komentovať,“ odkázal pre HN hovorca úradu Radoslav Igaz. 

Podľa zákona o regulácii v sieťových odvetviach predsedu štátneho regulátora menuje a odvoláva prezident na návrh vlády. „Z procesného hľadiska sa teda pri odvolávaní predsedu úradu vyžaduje, aby návrh na jeho odvolanie prezidentovi Slovenskej republiky predložila vláda Slovenskej republiky,“ uviedol hovorca prezidenta Roman Krpelan. Po odvolaní šéfa regulačného úradu pritom volajú v súčasnosti aj opozičné strany.  Napríklad strana SaS odniesla včera prezidentovi podnet na preskúmanie nezávislosti regulačného úradu, ktorá je podľa liberálov otázna. Najmä po tom, ako minulý týždeň úrad reagoval na predražené energie až na podnet premiéra Roberta Fica. 

„Máme za to, že toto je skutočný dôvod na to, aby bol predseda regulačného úradu odvolaný," povedala včera poslankyňa za SaS Jana Kiššová. No to, že by predseda regulačného úradu mohol skončiť, naznačil už počas víkendovej diskusnej relácie TA3 V politike aj vicepremiér pre investície Peter Pellegrini. Pokiaľ by sa totiž preukázalo, že podľahol tlaku firiem podnikajúcich v tomto sektore, mal by podľa neho zvážiť, či mieni zastávať takúto dôležitú funkciu. 

Premiér Robert Fico odkázal na minulotýždňovom brífingu ľuďom, aby svoje faktúry za energie hodili do koša: 

01 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 02 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-12 08:46:42 - Feat.: - Title: Maďari s vodíkom predbehli Sulíka. Revolučnú linku chcú vybudovať aj v bratislavskom Slovnafte (reportáž HN) 05 - Modified: 2024-04-11 12:36:16 - Feat.: - Title: Poslanci europarlamentu schválili reformu trhu s elektrinou, má chrániť spotrebiteľa pred kolísaním cien
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:13