StoryEditor

Sulík stavil na Rudolfa Zajaca: Je to jediný minister zdravotníctva, ktorý mal výsledky

24.01.2017, 08:51
Autor:
lmlmTASRTASR
Bývalý minister zdravotníctva tvrdí, že nejde o návrat do politiky.

Bývalý minister zdravotníctva za druhej Dzurindovej vlády Rudolf Zajac sa opäť vracia na scénu.

Stal sa členom reformného tímu pre zdravotníctvo strany SaS, ktorý dnes predstavil šéf liberálov Richard Sulík.

Prezradil, prečo sa vrátil

"Systém v zdravotníctve dobre nefunguje, hoci je tam viac peňazí, ako bývalo. Máme tam zhruba 4,5 miliardy eur.  V systéme sú nespokojní pacienti, častokrát lekári, a zdravotné sestry. A tam, kde sú všetci nespokojní to znamená, že to nefunguje," vysvetlil Zajac, prečo prijal túto ponuku.

Bývalý minister zdravotníctva, ktorý sa „preslávil“ zavedením dvadsaťkorunáčiek, tvrdí, že to nie je návrat do politiky. "Nie je to návrat do politiky, v mojom veku sa to už nepatrí. Nie je to politická výzva," skonštatoval Zajac. Sulík nominovanie Zajaca vysvetlil tím, že podľa neho to bol jediný minister zdravotníctva, ktorý mal za sebou výsledky.

Zdravotný odvod zo všetkých príjmov

V tíme budú pracovať poslankyňa Národnej rady SR a členka zdravotníckeho výboru Jana Cigániková, členka Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Iveta Pospíšilová, bývalý viceguvernér Národnej banky Slovenska Martin Barto, lekárnik Martin Pilník a exminister zdravotníctva Rudolf Zajac. Tím zatiaľ povedie Sulík.

"Zdravotníctvo je jednou z ôsmich priorít SaS. Preto sme sa rozhodli pripraviť komplexnú reformu zdravotníctva porovnateľnú s našou reformou daní a odvodov. Budeme na nej robiť celý rok a predbežný plán je, že koncom roka predložíme návrh komplexnej reformy," avizoval šéf liberálov.

Predstava SaS je zaviesť zdravotný odvod zo všetkých príjmov na úrovni deviatich percent, avšak maximálne do príjmu dvetisíc eur. Najvyšší možný odvod tak bude dosahovať 180 eur.

"Ide o mechanizmus prevzatý z odvodového bonusu," vysvetlil Sulík s tým, že SaS chce správne stanoviť podmienky a pravidlá čerpania zdravotnej starostlivosti.

Pozrite si archívny rozhovor s bývalým ministrom zdravotníctva Rudolfom Zajacom v HNtelevízii:

01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:08