StoryEditor

Babička, ktorá hýbe slovenskou politickou scénou. Kto je Matovičova chudobná vdova?

15.02.2017, 16:00
Autor:
chocho
Kvôli chudobnej vdove prerušili v parlamente aj odvolávanie premiéra Fica.

Šéf OĽaNO a poslanec Igor Matovič je známy obľubou v používaní vizuálnych pomôcok. Hojne ich využíva na svojich tlačovkách aj v parlamente, kde ich však od januára zakazuje nový Rokovací poriadok.

Jednou takou je aj fotka babičky, ktorú opozičný líder používa ako modelový príklad negatívneho dopadu zvyšovania cien energií na zraniteľné časti obyvateľstva.

Matovič ju prezentuje ako chudobnú vdovu, ktorá mala po novom platiť o sto percent za energie viac. Dokonca vyvolala rozruch aj v parlamente počas odvolávania premiéra Roberta Fica

Kto je chudobná vdova?

Ak si do Googlu zadáte heslo „babička“, Matovičovu chudobnú vdovu nájdete ako prvú fotku. Bola nahraná na český portál Rajce.net. Podľa údajov na tomto webe by mal byť jej autorom Lubomír Kovařík.

K fotke, ktorá bola na český portál nahraná 7. apríla 2011, napísal Kovařík aj vysvetľujúci popis: „Dnes som behal po doktoroch a v jednej čakárni sedela babička ako z rozprávky. Pochádza z Vnorov (Vnorovy sú obec v Česku v okrese Hodonín v Juhomoravskom kraji, pozn. red.) a má 86 rokov.“

Matovič bližšie informácie o pôvode fotografie nemá. Pre HNonline.sk povedal, že ju dostal od grafika a asi pochádza z jeho fotobanky.

Premiér Fico dnes na mimoriadnej tlačovke odhalil, že babička sa volá Anna B. a zomrela v roku 2013. Zároveň obvinil opozičných poslancov podpísaných pod návrh na jeho odvolanie z podvodu. „Telefonoval som s českým premiérom, hovoril som aj so synom tejto pani a so starostom," vyhlásil Fico. "Je to podvod sprevádzaný hyenizmom a cynizmom. 41 poslancov spáchalo podvod. Zneužili mŕtveho človeka," tvrdí Fico.  

„Nikto nikdy, ani ja ani iný predkladateľ nepovedal, že táto pani dostala faktúru drahšiu o sto percent. Ide o ilustračnú fotku, ktoré používa aj strana Smer vo svojich novinách. Z našej strany ide o chybu v dobre vôli," reagoval Matovič.

TASR/Martin Baumann

​​Babička z Česka a odvolávanie premiéra

Kvôli kauze energie iniciovala opozícia v parlamente odvolávanie premiéra Fica, ktoré sa začalo v utorok 14. februára. Chudobná vdova však zaúradovala. Keď ju predseda parlamentu Andrej Danko zbadal, rokovanie po pár minútach prerušil.

Modelový príklad chudobnej vdovy aj s fotkou babičky bol totiž zapracovaný do oficiálneho opozičného návrhu na odvolanie premiéra. Krátko po tom, ako sa postavil za rečnícky pult, sa Matovič otočil a namieril ju na vedenie parlamentu vrátane Danka. Ten rokovanie prerušil, pretože podľa neho išlo o porušenie Rokovacieho poriadku.

Líder obyčajných ľudí argumentoval tým, že zákon neporušil. „Dal som to ako oficiálnu prílohu. Našli sme cestičku, ako obísť chorý rokovací poriadok Andreja Danka," vyhlásil.

Pozrite si, ako predseda parlamentu Danko prerušil odvolávanie premiéra:

01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:00