Poslanec ĽSNS Stanislav MizíkTASR
StoryEditor

Ficova špeciálna jednotka prvýkrát zasahuje. Posvieti si na Kotlebovho poslanca

16.02.2017, 09:21

Po dvoch týždňoch od vzniku má Národná jednotka boja proti extrémizmu a terorizmu prvý známy prípad. Preveruje výroky Stanislava Mizíka na adresu ľudí, ktorých vyznamenal prezident Andrej Kiska. „Môžem potvrdiť, že národná kriminálna agentúra sa predmetnými výrokmi zaoberá,“ povedal pre HN hovorca Prezídia policajného zboru Michal Slivka.

Mizíkovo kádrovanie
Nová jednotka NAKA prebrala Mizíkov prípad od polície. Mizík padol do jej hľadáčika ešte v polovici januára po tom, čo kádroval ľudí vyznamenaných prezidentom na základe ich židovského pôvodu. Kiska vyznamenal osobnosti Rádom Ľudovíta Štúra.

Mizík poukazoval na to, že Štúr je z histórie známy svojim negatívnym postojom k Židom. Svoj prejav na sociálnej sieti Facebook začal slovami, že „Kiska sa zbláznil, alebo vedome degraduje slovenské vyznamenania – tvrdia reakcie na internete“. Následne menoval vyznamenaných so židovským pôvodom - historika Ivana Kamenca, režiséra Juraja Herza a Evu Mosnákovú, ktorá prežila vyvražďovanie v koncentračných táboroch.

Kritizoval aj vyznamenanie in memoriam pre Danielu Šilanovú, spoluzakladateľku rómskeho divadla Romathan, ktorá je podľa Mizíka „fanatička do cigánskych zvykov“.

Skrývajú sa za historický antisemitizmus
Dokázať však Mizíkovi porušenie zákona môže byť zložité. Myslí si to analytik Globsec Policy Institute Daniel Milo, ktorý v minulosti pôsobil na ministerstve vnútra a venoval sa téme extrémizmu. Podľa neho kotlebovci aj predtým skrývali svoje antisemitské postoje za výroky postáv slovenskej histórie. „Rovnaký model bol použitý aj v tomto výroku a z toho dôvodu bude podľa mňa ťažké preukázať všetky potrebné znaky skutkovej podstaty trestného činu,“ hovorí Milo.

Mizík už raz za svoje rasistické vyjadrenia musel pykať. Spolu s Milanom Mazurekom, ktorý v roku 2015 počas pochodu neonacistov v Bratislave urážal moslimskú rodinu, dostali za svoje výroky v pléne pokutu vo výške tisíc eur.

Nová jednotka NAKA oficiálne vznikla prvého februára tohto roku. Premiér Robert Fico pri tejto príležitosti povedal, že na dennej báze vidíme spochybňovanie holokaustu a velebenie slovenského vojnového štátu, čo nemá v demokratickej spoločnosti miesto. „Musíme to principiálne odmietnuť, pretože extrémizmus a fašizmus plodia násilie,“ povedal Fico pri vzniku jednotky. Poslanci ĽSNS na čele s jej šéfom Marianom Kotlebom reagovali deň po vzniku jednotky, že ide o politickú políciu.

Premiér Robert Fico predstavil novú jednotku boja proti extrémizmu

01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 03 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch 04 - Modified: 2024-03-16 16:30:27 - Feat.: - Title: NAKA zadržala počas protidrogovej akcie 11 osôb aj výrobňu heroínu 05 - Modified: 2024-03-15 07:38:07 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Správa o právnom štáte Slovensko nepoteší
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:32