Jozef Mihál na sneme SaSHN/Peter Mayer
StoryEditor

Mihál sa vedome nezúčastnil rokovania parlamentu: Som pripravený niesť dôsledky

19.02.2017, 14:27
Autor:
TASRTASR
Hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková uviedla, že poslanec uprednostnil prednáškové turné po Slovensku.

Poslanec Národnej rady SR Jozef Mihál (SaS) je prvým členom zákonodarného zboru v tomto volebnom období, ktorý chýbal na rokovacom dni, ale nedoložil žiadne písomné ospravedlnenie. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) mu preto absenciu neospravedlnil.

Mihál chýbal na rokovaní 31. januára 2017. Hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková uviedla, že poslanec uprednostnil prednáškové turné po Slovensku, ktoré sa koná každý rok v januári. "Množstvo účastníkov, ktorí sú na túto akciu prihlásení dlhodobo vopred, by mi neodpustilo, keby som to zrušil. Neospravedlnenie neúčasti v parlamente bolo teda vedomé a som pripravený niesť dôsledky," doplnil Mihál. Finančná sankcia však poslancovi nehrozí. Tá by nasledovala až v prípade, keby mal neospravedlnené aspoň dva dni v kalendárnom mesiaci. V tom prípade by prišiel o polovicu platu.

Predseda parlamentu zároveň uložil neospravedlnenú jednodňovú absenciu poslancom ĽSNS Milanovi Mazurekovi a Stanislavovi Mizíkovi. Tí síce v NR SR boli, ale pre porušenie rokovacieho poriadku ich podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) 31. januára vykázala zo sály. Keďže podobne ako v Mihálovom prípade ide iba o jedno previnenie v kalendárnom mesiaci, pokuta im za to nehrozí.

O polovicu poslaneckého platu však môže prísť líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Ten sa najskôr 1. februára oficiálne ospravedlnil z neúčasti na schôdzi, v rovnaký deň mal však na pôde parlamentu tlačovú konferenciu. Danko preto vyhlásil, že mu ospravedlnenku neuzná. "Mal som naliehavé pracovné povinnosti, uprednostnil som ľudí," vysvetlil svoju neúčasť Matovič.

Druhú neospravedlnenú absenciu v rámci februára má šéf OĽaNO-NOVA za to, že vnesením vizuálnych materiálov do parlamentnej sály porušil rokovací poriadok. Keďže sa fotiek odmietol vzdať, bol formálne vykázaný a za daný rokovací deň sa mu automaticky pripisuje neospravedlnená absencia. Danko bude o oboch Matovičových prípadoch formálne rozhodovať začiatkom marca.

01 - Modified: 2023-12-13 08:37:07 - Feat.: - Title: Mihál radí mladým: Zachráňte sa a plaťte len minimálne odvody. Fico má sladké reči, toto je holá pravda 02 - Modified: 2023-12-07 14:26:48 - Feat.: - Title: Mihál v HNtelevízii kritizuje prístup vlády: Máme slušnú výšku dôchodkov, penzisti nie sú najohrozenejší 03 - Modified: 2023-11-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Jozef Mihál: Šokujúce prvé kroky ministra Tomáša 04 - Modified: 2023-11-09 13:24:58 - Feat.: - Title: Jozef Mihál sa stal europoslancom 05 - Modified: 2023-07-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Dohodnú sa odbory a zamestnávatelia na novej minimálnej mzde?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:27