Jozef Mihál na sneme SaSHN/Peter Mayer
StoryEditor

„Odchádzam kvôli postojom Sulíka." Mihál končí po ôsmich rokoch v SaS

20.02.2017, 17:39
Autor:
lmlm
Bývalý minister práce povedal, že poslanecký mandát si nechá a zostáva v parlamente.

Zakladajúci člen Sloboda a Solidarita Jozef Mihál po ôsmich rokoch končí v strane. Dôvodom sú postoje šéfa strany Richarda Sulík. Na sociálnej sieti to oznámil samotný Mihál.

Bye SaS. Odchádzam kvôli postojom predsedu. Tí čo ma poznajú vedia, že som dlho veľa vecí toleroval a bol lojálny. SaS prestáva byť liberálnou stranou, ktorú som v rokoch 2008, 2009 ako jeden zo štyroch členov prípravného výboru zakladal. Moje postoje sa nemenia. Som liberál a liberálom zostanem. Som zástanca pravicovych riešení a ďalej ním budem," napísal Mihál na Facebooku.

Sulík: Nezhodli sme sa v téme migrantov

Bývalý minister práce, sociálnych vecí a rodiny hovorí, že poslanecký mandát si ponechá.

"Mrzelo by ma, keby bolo mojich 71-tisíc voličov sklamaných, že som opustil parlament. Takí páni Richter, Drucker, Kažimír by sa zrejme hrozne potešili, keby stratili v parlamente kvalifikovaného oponenta. Im radosť neurobím a mojich voličov sklamať nechcem. Zostávam v parlamente na pozícii pravicového liberála," povedal pre Denník N Mihál.

Richard Sulík pre HNonline.sk reagoval, že odchod Mihála berie na vedomie.

"Nezhodli sme sa v téme migrantov. Jozefovi ale prajem veľa štastia," odkázal Sulík. Na otázku, či by mohol odchod Mihála naštartovať aj ďalších ľudí v strane, Sulík konkrétne neodpovedal. "To vám neviem v tejto chvíli povedať," dodal šéf SaS.

Podľa politického analytika Jána Baránka ide skôr o osobné nezhody medzi Mihálom a Sulíkom. Narážal aj na to, že minulý rok Mihál oznámil, že je pripravený stať sa šéfom SaS.  

„Pre jeho rozhodnutie máme pochopenie"

Strana v stavovisku oznámila, že za jeho odchodom sú aj zdravotné problémy. „Pre jeho rozhodnutie máme pochopenie, pretože bol dlhodobo pod časovým tlakom, ktorý vyplýval z jeho verejných, straníckych funkcií a pravidelných školiteľských aktivít v oblasti daní a odvodov. Jeho dilema medzi potrebou oddýchnuť si od politiky, venovať sa viac prednáškovej činnosti a rodine spolu s jeho nesúhlasom s niektorými postojmi predsedu SaS Richarda Sulíka vyústila nielen do častých absencií v parlamente, ale nakoniec aj do odchodu zo strany," píše sa v stanovisku.

"Je na ňom, či vráti mandát, alebo sa bude na parlamentnom živote riadne zúčastňovať. Akékoľvek z týchto riešení, ktoré si vyberie, je pre nás prijateľné," píše sa v stanovisku.

Pozrite si archívne video s Jozefom Mihálom, v ktorom hovoril, že je pripravený viesť SaS:

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:32