polícia kaliňákTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Čechom to trvá tri dni, Slovákom aj šesť rokov. Takto vyzerá nonsens našej polície

21.02.2017, 17:00
Autor:
hašhaš
Osobné údaje od Facebooku môžu slovenskí vyšetrovatelia žiadať napríklad pri vyšetrovaní zneužívania maloletých prostredníctvom sociálnych sietí.

Slovenskí vyšetrovatelia narážajú pri riešení digitálnej kriminality na zahraničných stránkach na výrazný problém. "Sú jazykovo a digitálne zväčša nezdatní," tvrdí v rozhovore pre denník Sme expert na kriminalistickú informatiku a súdny znalec Eduard Jenčo. 

Z toho pre našich policajtov vyplýva veľmi zdĺhavý proces, kedy najskôr "pošlú v slovenskom jazyku svoju požiadavku prokurátorovi, ktorý ju ďalej pošle na Generálnu prokuratúru a až tá si to dá úradne preložiť." Žiadosť potom putuje na ministerstvo spravodlivosti, odtiaľ do Spojených štátov, kde je znova oslovený generálny prokurátor. 

A proces ani zďaleka nekončí. Od amerického generálneho prokurátora vec putuje federálnym vyšetrovacím úradom a až tie oslovia sociálnu sieť, aby poskytla potrebné údaje. "Keď ich Facebook poskytne, celá táto procedúra nasleduje opäť, no opačným smerom," vysvetľuje pre Sme Jenčo. 

Celý tento proces pritom trvá podľa jeho slov v priemere tri až šesť rokov. 

Ešte absurdnejšie to vyznieva, keď ho porovnáva s postupom českých vyšetrovateľov. Tí využívajú možnosť kontaktovať Facebook priamo. "Policajt tam totiž musí vedieť po anglicky, inak nemôže byť vyšetrovateľom," vysvetľuje súdny znalec. Okrem toho majú aj povinné školenia, ako získavať údaje od Googlu či Facebooku. 

"Vyzerá to tak, že idú na vyhradenú stránku týchto spoločností, svoje podanie podpíšu zaručeným elektronickým podpisom a o tri dni dostanú odpoveď v digitálnej podobe," popísal.

Osobné údaje od Facebooku môžu slovenskí vyšetrovatelia žiadať napríklad pri vyšetrovaní zneužívania maloletých prostredníctvom sociálnych sietí. Oveľa jednoduchšie to je v prípade najväčšej slovenskej "zoznamky," portálu Pokec, kde policajti nenarážajú na jazykovú bariéru.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 03 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 04 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 05 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:21