TASR/František Iván
StoryEditor

Kotlebovci robia tajnosti okolo galavečera na výročie Tisovho štátu: Nechajte sa prekvapiť

21.02.2017, 16:28
Autor:
chocho
ĽSNS má rezervované na utorok 14. marca priestory v Dome kultúry v Rimavskej Sobote, v pláne bola aj omša.

14. marec nie je pre poslanca a predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu len takým obyčajným dňom. V minulosti sa k tejto príležitosti zvykol objavovať na verejnosti a plamenne rečniť pred svojimi priaznivcami.

„Vyskúšajme si demokraciu,“ vyhlásil Kotleba napríklad 14. marca 2009 na Hodžovom námestí v Bratislave po prejave pred stovkami ľudí. Následne prítomných pozdravil: „Na stráž,“ za čo ho policajti vyviedli spomedzi zúčastnených a zadržali.

Ani v roku 2017 by nemali zaháľať

Dosť však bolo minulosti. Ani v roku 2017 by Kotleba so spolustraníkmi nemali 14. marca zaháľať. Ako upozornil Denník N, na tento dátum chystá ĽSNS galavečer v Rimavskej Sobote.

Podľa informácií portálu Rimava.sk by mala mať ĽSNS rezervované na utorok 14. marca priestory v Dome kultúry v Rimavskej Sobote. Okrem toho sa mali kotlebovci zúčastniť na omši v rímskokatolíckom kostole, ale tá sa konať nebude. Omša bola zrušená po zistení, že si ju neobjednal Vyšší územný celok, ale politická strana.

Nechajme sa prekvapiť

A čím je dátum 14. marec pre kotlebovcov taký čarovný? V ten deň v roku 1939 vznikol z vôle Adolfa Hitlera prvý, takzvaný vojnový, Slovenský štát. Ten má okrem iného na svedomí vyvezenie takmer 60-tisíc svojich občanov zbavených práv do nacistických táborov či podporu Nemcov pri krvavom potlačení Slovenského národného povstania.

A keďže Kotleba a jeho ľudia sú známymi priaznivcami vtedajšieho režimu prezidenta Jozefa Tisa, existuje opodstatnená domnienka, že táto akcia nebude bežným straníckym mítingom. Pochybnosti nerozptýlil ani podpredseda a poslanec ĽSNS Milan Uhrík. Vyjadril sa, že informácie strana nebude komentovať, pretože všetko je zatiaľ len vo fáze „úvah, plánovania a príprav“. „Musíte sa nechať prekvapiť,“ uzavrel.

Tiso predsa nebol prezident Rimavskej Soboty

Objavili sa viaceré apely na vedenie mesta, aby konaniu tejto akcie zabránilo. „Zlo musíme odmietnuť, bez kompromisov a jednoznačne. Preto vyzývam kompetentných, predovšetkým primátora mesta Rimavská Sobota a mestských poslancov, aby sa ohradili voči plánovanej akcii a prijali potrebné kroky na jej zrušenie,“ vyhlásil štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák.

Oficiálne nezávislý primátor Jozef Šimko, ktorý však viackrát prejavil sympatie ku kotlebovcom, zasiahnuť neplánuje. „Pokiaľ Kotleba môže sedieť v Národnej rade, mám taký pocit, že môže sedieť aj v kultúrnom stredisku,“ povedal pre Denník N.

Na Facebooku dokonca Šimko pomerne absurdnou argumentáciou akciu bráni. „Prezident Tiso nikdy nebol prezidentom nášho krásneho mesta Rimavskej Soboty ... Rimavská Sobota sa v rokoch 1938 až 1945 nachádzala na území Maďarska, čo znamená, že našich Rómov i Židov neposlal do koncentračných táborov prezident Tiso, ale niekto iný,“ tvrdí.

01 - Modified: 2024-01-17 13:19:45 - Feat.: - Title: My Slovania spravíme zo západnej Európy trávnik. Od Tatier po La Manche, hrozil Radačovský v europarlamente 02 - Modified: 2024-01-15 09:34:56 - Feat.: - Title: Kotleba ohlásil prezidentskú kandidatúru, začína zbierať podpisy 03 - Modified: 2023-10-05 15:45:14 - Feat.: - Title: NAKA sa zaoberá bilbordmi ĽSNS pre podozrenie z podnecovania etnickej nenávisti 04 - Modified: 2023-10-01 15:00:00 - Feat.: - Title: Matečná, Osuský a ďalší. Parlament ušiel expremiérovi, ministrom, ale aj dlhoročným bardom 05 - Modified: 2023-08-24 12:49:56 - Feat.: - Title: Kandidátka strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) pre parlamentné voľby
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 10:04