TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Prieskum: Smer padá, Kotlebova strana je tretia najsilnejšia

23.02.2017, 10:03
Robert Fico by nedokázal zostaviť koalíciu v súčasnom zložení.

Parlamentné voľby na Slovensku by vyhrala strana Smer-SD. Podľa výsledkov februárového prieskumu agentúry Focus by ju volilo 25,5 percenta respondentov. Oproti prieskumu z januára je to pokles o 2,4 percentuálneho bodu. Taký pád nezaznamenala žiadna iná politická strana.

Šéf agentúry Focus Martin Slosiarik vidí za preferenčným poklesom problémy týkajúce sa vysokých faktúr za energie a následný tlak opozície na odvolanie premiéra Roberta Fica. Upozorňuje však, že pokles je na úrovni štatistickej chyby.

Problémy pre víťaza

Na druhom mieste sa s výrazným odstupom umiestnila Sloboda a Solidarita (13,8 percenta), tretia je Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotlebu (10,4 percenta). Obe strany si oproti minulému mesiacu mierne polepšili.

Do parlamentu by sa ešte dostala vládna SNS, OĽaNO, Sme rodina, Most-Híd a KDH.

Robert Fico ako víťaz volieb by podľa výsledkov prieskumu nedokázal zostaviť koalíciu v súčasnom zložení. Na získanie väčšiny v parlamente by potreboval presvedčiť ešte minimálne jeden politický subjekt.

"Výsledky prieskumu by sme mohli definovať ako pat," hovorí Slosiarik. Pre víťaza volieb bude veľmi ťažké zostaviť koalíciu, podľa slov šéfa Focusu by to musela byť jedine "vláda širokého konsenzu."

Čo zastaví extrémistov

Nejasnú povolebnú situáciu môže ešte skomplikovať aj vzostup neštandardných alebo antiestablišmentových strán ako ĽS NS alebo Sme rodina. Oproti voľbám sa ich preferenčný zisk zväčšil o vyše 50 percent.

"Ľudia počúvajú o rozkrádaní miliónov eur, ale nikde nevidia koncovku. Teda, že by niekto niesol za tieto činy aj zodpovednosť," vysvetľuje rast nedôvery voči takzvaným štandardným politikom Slosiarik. Nemyslí si však, že by za tým bola zlá sociálna situácia. "Voliči takýchto strán strácajú vieru v spravodlivosť na Slovensku," dodáva. Podľa jeho slov tomu napomáha aj slabá úroveň služieb štátu. Napríklad nefungujúce zdravotníctvo či školstvo.

A kedy sa prestane extrémistom na Slovensku dariť? Podľa šéfa Focusu by zmenu na politickej mape mohol priniesť nový subjekt. "Je však potrebné, aby priniesol nové tváre a nie politikov, ktorí sú spájaní s rôznymi kauzami."

01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-11 04:59:56 - Feat.: - Title: Viac ako 80 percent Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia, ukázal prieskum 04 - Modified: 2024-04-07 16:30:00 - Feat.: - Title: „Ako by niekto zmazal dva týždne kampane.“ Staršie prieskumy trafili výsledky presnejšie než tie pred finále 05 - Modified: 2024-04-08 06:57:08 - Feat.: - Title: Aliancia v parlamente výrazné mení pomer síl, Ficova vláda by s ňou mala ústavnú väčšinu (najnovší prieskum)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:24