Titus Zeman
StoryEditor

Slovensko bude mať ďalšieho svätca. Mučeníka Titusa Zemana

27.02.2017, 12:21
Autor:
TASRTASR

Slovensko bude mať nového blahoslaveného. Pápež František schválil dnes dekrét o mučeníctve slovenského saleziána Titusa Zemana, ktorý zomrel na následky mučenia a väzenia 8. januára 1969. Tento dekrét umožňuje, aby bol Titus Zeman vyhlásený za blahoslaveného. TASR o tom informoval hovorca saleziánov na Slovensku Rastislav Hamráček.

Slovensko tak bude mať ďalšieho svätca, prvého rímskokatolíckeho kňaza, mučeníka z čias totalitného komunistického režimu.

"Je to pre nás všetkých obrovský dar, že bude vyzdvihnutý na slávu oltára spolubrat, ktorý vyšiel spomedzi nás, obetoval svoj život, aby sprevádzal mladých bratov v ich povolaní. Súčasne reprezentuje množstvo ďalších veriacich v našej krajine, ktorí pre svoju vieru a z lásky k dušiam boli ochotní podstúpiť mnohé riziká a obety v období komunizmu," uviedol provinciál slovenských saleziánov Jozef Ižold.

Titus Zeman sa narodil v Bratislave-Vajnoroch 4. januára 1915. Ako 25-ročný sa stal saleziánskym kňazom a pôsobil ako kaplán, školský radca a profesor chémie. Po tom, ako komunistický režim 13. apríla 1950 zrušil mužské kláštory, Zeman zorganizoval a viedol tri ilegálne prechody do Talianska. Pri nich sprevádzal najmä mladých saleziánov bohoslovcov, aby tam mohli doštudovať a stať sa kňazmi.

Tretí prechod 9. apríla 1951 sa pre rozvodnenú rieku Morava nevydaril. Zeman aj ďalší účastníci výpravy boli zatknutí a následne vypočúvaní. Titusa pri výsluchoch mučili a napokon odsúdili na 25 rokov väzenia. Po 13 rokoch väzenia ho v roku 1964 podmienečne prepustili. O päť rokov, 8. januára 1969, na následky mučenia a väznenia zomrel v Bratislave.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 03:22