TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Čistý deň obvinil opozičného poslanca z obťažovania chovankyne, dostal ultimátum

08.03.2017, 10:15
Zakladateľka Čistého dňa obvinila neznámeho poslanca z obťažovania jednej z chovankýň zariadenia.

Jeden zo súčasných poslancov Národnej rady SR mal prostredníctvom sociálnej siete pred niekoľkými rokmi kontaktovať maloletú klientku resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante a komunikovať s ňou lascívnym a chlípnym spôsobom. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informovala spoluzakladateľka a manželka riaditeľa centra Zuzana Tománková Miková.

Ozval sa 15-ročnému dievčaťu

"Je to opozičný politik, chodiaci morálny imperatív," priblížila Tománková Miková s tým, že vo veci prebieha trestné konanie. Politik mal kontaktovať vtedy 15-ročné dievča, dnes už dospelú ženu, po tom, čo zavesilo fotografie "nezrelej ženskosti" na sociálnu sieť.

Tománková Miková poslancovi vyčíta tiež to, že dievčaťu nepomohol, keď ušlo z resocializačného centra, "bolo obmedzované na slobode a bola na ňom páchaná trestná činnosť". "Hoci mal informácie, kde sa nachádza, nekontaktoval ani nás, ani políciu, nikoho z tých, ktorí po ňom pátrali," uviedla Tománková Miková.

Spoluzakladateľka Čistého dňa deklarovala, že polícia začala vyšetrovať prípad pred štyrmi mesiacmi, ona sama o tom vie o niečo dlhšie, priamo od poškodenej. To, že prípad oznamuje až teraz, vysvetlila neustálym politicky motivovaným obviňovaním praktík Čistého dňa, obvineniami z amorálnosti i zo strany tých, ktorí sa morálne nesprávajú.

Výzva neznámemu poslancovi

Tománková Miková na tlačovej konferencii vyzvala poslanca, aby do dvoch týždňov dal súhlas so zverejnením komunikácie s dievčaťom na sociálnej sieti, prípadne vyvodil voči sebe konzekvencie a vzdal sa pôsobenia v politike. "Ak tak neurobí, budem hľadať konformné právne cesty, aby som jeho meno zverejnila," povedala.

Zároveň vyzvala policajného riaditeľa, aby vyšetrovatelia v prípade zintenzívnili tempo, prípad sa dostal pod verejnú kontrolu.

Predstavitelia OĽaNO-NOVA vyzývajú pani Tománkovú, aby okamžite zvrejenila meno tohto poslanca. "Vyzývame ju, aby to meno zverejnila ešte dnes. Zároveň vyzývame poslanca, aby sa priznal. Vyjadrenie Tománkovej nám ale zároveň pripomína kalkul. Prečo nepovedala pred štyrmi mesiacmi, že máme v parlamente úchyláka," vyhlásil Matovič na brífingu.

Richter akreditáciu nezrušil

Resocializačné zariadenie Čistý deň v Galante sa dostalo do povedomia verejnosti obvinením zo sexuálneho zneužívania klientok centra a opakovaného zlyhávania v ochrane práv detí. Na tieto údajné pochybenia poukázali opoziční politici.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR začalo voči centru správne konanie, akreditačná komisia rezortu navrhovala zariadeniu zrušiť akreditáciu. Ministerstvo akreditáciu napokon centru ponechalo.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) rozhodnutie odôvodnil tým, že neexistujú "žiadne skutočnosti ani podmienky, ktoré by odôvodňovali zákonným spôsobom odňatie akreditácie".

Rozhodnutie vyplynulo z vnútorných šetrení aj z ukončených záverov prokuratúry aj polície, uviedol Richter. V týchto prípadoch nebolo vznesené trestné oznámenie. "Niektoré šetrenia však ešte prebiehajú, ak poukážu na závažné pochybenia, budeme operatívne konať," povedal Richter.

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 03 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-11 11:52:34 - Feat.: - Title: IKEA má problém. Organizácia Greenpeace obvinila firmu z účasti na odlesňovaní rumunských pralesov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 19:13