TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Posun pri Mečiarových amnestiách: Most pripravuje nový kompromis, zapája sa aj Smer

08.03.2017, 13:29
Autor:
slmslmTASRTASR
Most-Híd má podľa ministerky Žitňanskej v téme zrušenia amnestií jasno. Svoj návrh pripraví aj Smer.

Poslanec Národnej rady SR Peter Kresák (Most-Híd) pripravuje kompromisný návrh, ktorý by mohol zabezpečiť zrušenie tzv. Mečiarových amnestií v parlamente. Informovala o tom dnes ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská.

"Most-Híd má v tom jasno. Podporujeme zrušenie Mečiarových amnestií. Keď treba, tak ako kompromis ponúkame následnú možnosť podania už toho ústavného zákona na Ústavný súd. Ja si myslím, že je to rozumné kompromisné riešenie. To je pozícia Mosta-Híd," uviedla Žitňanská. Toto riešenie by teda predpokladalo najskôr zrušenie Mečiarových amnestií a následné posúdenie na Ústavnom súde.

Vlastný návrh chystá aj Smer

Na rokovaní vlády sa dnes podľa nej o tejto otázke nehovorilo. "Je to parlamentná záležitosť," vysvetlila. "Béla Bugár jasne povedal, že sa zasadí o to, aby presvedčil poslancov, aby hlasov na zrušenie amnestií bolo dosť. Ja som presvedčená, že to aj urobí," doplnila Žitňanská.

Kresákov návrh nebude jediný, ktorý bude bojovať o priazeň koaličných poslancov. "Myslím si, že prídeme s právne krajším a čistejším riešením. Chceme po našom klube urobiť stretnutie vedenia všetkých troch klubov a snažiť sa vyargumentovať jeden druhému, ktoré riešenie je lepšie," povedal pre HN šéf poslaneckého klubu Smeru-SD Martin Glváč. "Hľadáme skôr ústavné ako populistické riešenie," dodal.

Kresák pre HNonline.sk včera zhodnotil diskusiu v Téme dňa na TA3, kde debatovali o zrušení amnestií expremiér Vladimír Mečiar a šéf Mosta Béla Bugár takto: "Mečiar pôsobil pre mňa úplne nedôveryhodne. Je vidieť, že sa vôbec nezmenil. Ja som ústavný právnik a vo veľa veciach Mečiar zavádzal a nehovoril pravdu. Budem hlasovať za zrušenie amnestií."

Dohoda zatiaľ nie je

Otázkou zrušenia Mečiarových amnestií sa zaoberala dnes koaličná rada. Lídri po jej skončení o výsledkoch neinformovali. Dohoda zatiaľ podľa informácií TASR nie je. Partneri sa majú zísť k tejto téme opäť už v širšom zložení a mali by doriešiť spôsob, ako sa vyrovnať so zrušením Mečiarových amnestií.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár v utorkovej diskusii s Mečiarom povedal, že bude presviedčať koaličných partnerov, aby tento krok podporili. Spoločenská objednávka podľa jeho slov na to silnie.

Smer-SD dlhodobo tvrdil, že Mečiarove amnestie sú amorálne, ale právne nezrušiteľné. SNS tiež o ich zrušiteľnosti pochybuje. Podpredseda Smeru-SD a minister kultúry Marek Maďarič sa nedávno vyjadril, že ak by bol poslancom, hlasoval by za zrušenie. Následne premiér Robert Fico (Smer-SD) vo videu na Facebooku hovoril o možnosti dať právomoc Ústavnému súdu rozhodnúť, či sú amnestie zrušiteľné alebo nie. Návrh na zrušenie amnestií by mal byť na marcovej schôdzi parlamentu.

"Riešenie sa intenzívne hľadá"

Koalícia tak má na stole dva návrhy. Ten, ktorý prezentoval Fico a návrh pripravovaný Kresákom. Ficov návrh spočíva v novele ústavy, ktorá by umožnila Ústavnému súdu vyjadriť sa k zrušeniu amnestií skôr, ako o tom budú hlasovať poslanci. Dohoda na riešení zatiaľ nie je, partneri budú ďalej rokovať.

"Dnes to vyzerá tak, že diskusia pokročila výrazne ďalej, že sa to riešenie intenzívne hľadá. A výborne, tak poďme ďalej,“ uviedol podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák. Hľadá sa podľa neho riešenie, ktoré bude v súlade s Ústavou.

"Tá nám v zásade v tejto chvíli takú možnosť nedáva, lebo potom je možné zrušiť ľubovoľné rozhodnutie Najvyššieho súdu parlamentom, a keďže je tu záujem, aby sme sa s tým vysporiadali, tak sa hľadá riešenie, ktoré bude právne čisté a je diskusia o tom v tejto chvíli," ozrejmil Kaliňák.

Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

Pozrite si aj anketu s ministrami, ktorých sme sa pýtali, či by hlasovali za zrušenie Mečiarových amnestií, ak by boli poslancami parlamentu:

Ak máte záujem o prezeranie videí bez reklamy, objednajte si balíček Bronze v rámci nového HNkonta.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:08