StoryEditor

"Fiktívny tender za 58 miliónov." Matovič hovoril o škandalóznom podvode na Matečnej ministerstve

10.03.2017, 15:19
Autor:
chocho
Ministerstvo malo vypísať tender na takmer 500-tisíc hodín externého poradenstva.

Ministerstvo pôdohospodárstva malo vypísať škandalózny tender na externé poradenstvo za 58 miliónov eur. Obvinenia voči rezortu nominantky SNS Gabriely Matečnej vzniesli na tlačovke šéf OĽaNO Igor Matovič a jeho poslankyňa Veronika Remišová.

Viac ako škandalózne

Ministerstvo vypísalo 8. marca tender na takmer 500-tisíc hodín externého poradenstva. Remišová upozornila, že ak by ministerstvo platilo 2000 eur mesačne 600 zamestnancom – ministerstvo má 560 zamestnancov – tak by sa to zo sumy 58 miliónov dalo robiť po dobu 4 rokov, čo je aj predpokladané trvanie rámcovej zmluvy. „Opäť sa zdá, že ide o predražené služby a opäť sa zdá, že ide o úplne zbytočné služby,“ skonštatovala.

Firma, ktorá bude vybraná na základe tendra, by pritom mala podľa Remišovej vykonávať činnosť, ktorú má vykonávať samotné ministerstvo.

Ako príklad Remišová odcitovala z tendra: „Poradenstvo pre tvorbu a uplatňovanie politík a hospodárenie v rezorte pôdohospodárstva.“ Takáto náplň práce pre externých poradcov je podľa poslankyne viac ako škandalózna. „Vyzerá to, akoby ministerstvo chcelo externalizovať samotnú podstatu svojej práce,“ vyhlásila.

Ako nástenkový tender

Tender má byť spolufinancovaný z eurofondov, Matovič preto vyzval podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho, aby tender zrušil. To isté žiada aj od Matečnej s tým, aby tiež predstavila ozdravný plán Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Je to príklad, ako ukradnúť fiktívnym tendrom na poradenstvo 58 miliónov eur, tvrdia obyčajní. „Je to obrovská suma, neviem ako to chcú minúť,“ zhodnotila Remišová. „Je tam podpísaný istý pán Regec, ktorý kandidoval za SNS,“ upozornila.

Jaroslav Regec je lesný inžinier zo Sniny, ktorý kandidoval zo 16. pozície za SNS v parlamentných voľbách v marci 2016.

Matovič tento tender prirovnal k nástenkovému tendru, ktorý sa stal jednou z najväčších káuz prvej vlády Roberta Fica.

Ministerstvo sa ostro ohradilo voči obvineniam

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) sa ostro ohradzuje voči zavádzajúcim tvrdeniam predstaviteľov OĽaNO. Tí na tlačovej konferencii spojili množstvo nesúvisiacich tém a preukázali vysokú neznalosť zákona o verejnom obstarávaní, ako aj pravidiel čerpania eurofondov.

EÚ legislatíva ani zákon o verejnom obstarávaní totiž neumožňujú priame objednávanie poradenských služieb od podriadených organizácii, keďže by išlo o obmedzenie hospodárskej súťaže a EÚ by tieto financie nepreplatila. V zmysle pravidiel EÚ teda súťaž ani nie je možné vypisovať inak. Kontroly NKÚ v Pôdohospodárskej platobnej agentúre sa týkali projektových podpôr za obdobie 2014-2015 a teda predchádzajúceho vedenia agentúry. Nové vedenie rezortu pôdohospodárstva aj agentúry sa s výsledkami kontrol plne stotožňuje a už vykonalo nápravné opatrenie vrátane vyvodenia personálnej zodpovednosti.

Rezort vyhlásil súťaž na poradenské služby novým transparentným spôsobom, ktorý šetrí verejné financie. Do vyhlásenej centrálnej súťaže na rámcové zmluvy na 4-ročné obdobie sa tak budú zapájať aj podriadené organizácie rezortu na strane uchádzačov o dodanie služieb. Zároveň ide o rámcové zmluvy pre celý rezort, ministerstvo vrátane všetkých štátnych podnikov, rozpočtových a príspevkových organizácií.

Celkovo ide teda o 21 organizácií rezortu, ktoré budú môcť služby v prípade potrieb využívať. Zároveň keďže ide o rámcové zmluvy, nie je možné hovoriť o povinnosti tento objem financií vyčerpať.

01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 03 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 04 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili 05 - Modified: 2024-03-20 16:00:00 - Feat.: - Title: Výroky kandidátov: Korčok hovoril o nevýhode voči Pellegrinimu, šéf parlamentu zas o tom, čím trpí Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 17:55